Gemeente Maassluis

`Balkonscenes aan de rivier'

P2120064.jpg

Zaterdag 26 september 2009 van 10.00 tot 14.00 uur start officieel de `Kunstvisie voor Het Balkon' aan de Waterweg in Maassluis. De eerste kunstopdracht voor de wijk onder de naam `Balkonscenes aan de rivier' heeft geleid tot een gevarieerd programma voor jong en oud. Vijf schrijvers schrijven een verhaal of gedicht, kinderen beschilderen `De Jugendstoel' en zij kunnen deelnemen aan kinderactiviteiten, er is een muzikaal optreden en de volledige `Kunstvisie voor Het Balkon' wordt gepresenteerd.

Vijf schrijvers hebben enthousiast de opdracht aangenomen om een verhaal of gedicht te schrijven voor de nieuwe wijk onder de titel `Balkonscenes aan de rivier'. Deze verhalen en gedichten worden vervolgens samengevoegd in een bundel die begin 2010 wordt uitgebracht. De bundel wordt voorzien van toepasselijke foto's, gemaakt door leden van de Foto Workshop Maassluis. De vijf geselecteerde schrijvers met `oude of nieuwe wortels' in Maassluis zijn: Henk Weltevreden, Henriëtte Faas, Arend van Dam, Pero Senda en Maarten van Buuren. Deze schrijvers worden op 26 september uitgebreid voorgesteld. Naast het schrijven zelf, komen de schrijvers ook inspiratie opdoen, onder andere door met bezoekers persoonlijk in gesprek te gaan.

`De Jugendstoel' is een grote stoel die door de kinderen kunstzinnig beschilderd zal worden, onder leiding van de kunstenaar Dick Tulp. De stoel is een uiting van verschillende gedachten die de wijk oproept: kijken, zitten, denken, lezen langs de waterkant, met een knipoog naar de architectuur van de wijk. Deze `Jugendstoel' blijft op de locatie, totdat de bundel met verhalen en gedichten is verschenen.

Het schrijven van de bundel en het beschilderen van de stoel is het begin van de eerste opdracht uit de `Kunstvisie voor Het Balkon'. Samen met de kinderactiviteiten, zoals een springkussen en schmincken, het optreden en een hapje en een drankje, wordt het zaterdag 26 september een informeel en cultureel feest voor alle inwoners in de stad.

Iedereen met interesse voor kunst, cultuur en literatuur is 26 september van harte welkom. De activiteiten beginnen om 10.00 uur met een muzikaal optreden. Om 10.00 uur kunnen ook de kinderen die mee willen schilderen aan `de Jugendstoel' zich aanmelden op de locatie.

Het volledige programma en de definitieve locatie in Het Balkon is nog niet bekend. Meer informatie volgt rond 23 september via de lokale kranten en www.maassluis.nl.

Aan de dag werken mee: de gemeente Maassluis, Bouwfonds, Maasdeltagroep, Wooninformatiecentrum en BAM-woningbouw.