Gemeente Papendrecht

18 september 2009

Zaterdag 26 september: landelijke Burendag
Een goede buur is beter dan een verre vriend. Clichés mogen flauw klinken, ze zijn vaak wel waar. Een verre vriend zie of hoor je niet dagelijks, de buren meestal wel. Een goede relatie met je buren is prettig, maar niet vanzelfsprekend. Sta daar eens bij stil en doe zaterdag 26 september, op nationale Burendag, iets leuks met je buren.

Bied buren een kopje koffie aan, maak samen de tuin winterklaar, ga gezellig wandelen of verzin iets anders. En als dat bevalt, laat het dan niet bij die ene dag, maar neem u voor om dat regelmatig te doen. U zult zien dat het bijdraagt aan uw woongenot.

Of is de relatie met uw buren niet meer zo best? Is er een conflict waar u samen niet uit komt? Dan bestaat in Papendrecht (sinds 1 januari 2008) de mogelijkheid tot Buurtbemiddeling. Buurtbemiddelaars zijn enthousiaste vrijwilligers die desgewenst helpen het goede contact met u w buren op te bouwen of te herstellen. Tot nu toe deden zij dat bijna honderd keer en in veel gevallen met succes. De ervaring leert: hoe eerder u samen gaat werken aan een oplossing, des te meer kans u heeft op een goed en vaak blijvend resultaat.

Wilt u meer hierover weten, bezoek dan de website www.buurtbemiddelingpapendrecht.nl of neem contact op met coördinator Hanneke van den Berg, t. (078) 641 82 67 of (06) 53 38 16 05.

Bemoedigende start inzameling plastic afval
Bij de eerste huis-aan-huis inzameling van plastic verpakkingsafval in Papendrecht is in totaal 2560 kilo opgehaald. Een prachtig resultaat, zeker gezien het feit dat plastic afval relatief licht materiaal is. Hieruit blijkt dat Papendrechters graag bereid zijn een bijdrage te leveren aan een schoner milieu.
Als nóg meer mensen hun zakken met plastic afval vóór 0 7.30 uur op de aangegeven plaatsen neerzetten, worden ongetwijfeld de volgende keer nog meer kilo's ingezameld.

Kleine tijdelijke belemmering was nog dat de speciaal bestelde oranje inzamelcontainers niet op tijd geleverd konden worden. Daarom zijn nu tijdelijk bij alle winkelcentra in Papendrecht zogenoemde volumecontainers geplaatst waarin de zakken met plastic verpakkingsafval gegooid kunnen worden. Deze containers zijn te herkennen aan oranje Plastic Hero-stickers. Eind september / begin oktober worden deze vervangen door de speciale oranje bolcontainers.

Nieuwe zakken voor plastic verpakkingsafval kunnen gratis worden afgehaald bij het gemeentehuis, de gemeentewerf en de supermarkten C1000, Jumbo, Bas van der Heijden, Albert Heijn en MCD.

Invoering vingerafdrukken voor reisdocumenten
Vanaf maandag 21 september 2009 worden vingerafdrukken opgenomen in het nationaal paspoort, de Nederlandse identiteitskaart en de reisdocumenten voor vluchtelingen en vreemdelingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verspreidt in de tweede week van september bij alle huishoudens in Nederland een folder over dit onderwerp.

De vingerafdrukken worden opgenomen in de chip van het reisdocument, waarin ook al de ingescande pasfoto en persoonsgegevens zijn opgenomen. Dit vloeit voort uit Europese regelgeving. Uitzondering kunnen alleen gemaakt worden voor kinderen jonger dan 12 jaar en voor mensen voor wie het fysiek onmogelijk is om vingerafdrukken te maken. Bij het afnemen van de vingerafdrukken moeten oneffenheden aan vingertoppen, zoals verfresten, verwijderd zijn.

Afnemen vingerafdrukken
Bij het aanvragen van een reisdocument worden aan de balie vier vingerafdrukken elektronisch opgenomen met een vingerafdruklezer. Deze vingerafdrukken worden opgeslagen in de reisdocumentenadministratie. Twee vingerafdrukken worden ook opgeslagen in de chip van het reisdocument.
De digitale gezichtsopname en de vingerafdrukken maken deel uit van het streven van de EU-lidstaten paspoorten beter te beveiligen tegen vervalsing en fraude. Zo is het moeilijker het document te vervalsen en kunnen mensen zich moeilijker identificeren met andermans paspoort.

Meer informatie is te vinden op www.paspoortinformatie.nl

Werkbezoek college Molenvliet-Wilgendonk dinsdag 22 september Het college van burgemeester en wethouders van Papendrecht bezoekt twee keer per jaar één van de wijken in Papendrecht. Dinsdag 22 september 2009 wordt vanaf 14.45 uur de wijk Molenvliet-Wilgendonk bezocht, startpunt is de manege van PRC aan de Amberdreef in Wilgendonk. Het wijkplatform Molenvliet-Wilg endonk heeft een programma samengesteld waarin een onder meer aandachtspunten uit het wijkjaarplan 2009 zijn opgenomen.

Doel van wijkgericht werken is met een gezamenlijke aanpak de leefbaarheid in de wijk te verbeteren en de verantwoordelijkheid voor de leefomgeving met de inwoners te delen. Ondersteuning van initiatieven van inwoners, zoals buurt- en straatfeesten, kinderspeeldagen, sportdagen en themafeesten zijn belangrijke initiatieven die de samenhang bevorderen. Met de wijkbezoeken benadrukt het college haar betrokkenheid bij wijkgericht werken en zien de bestuurders met eigen ogen de uitwerking van collegebeleid.

Hoewel er altijd meer te wensen is dan daadwerkelijk gerealiseerd kan worden, dragen werkbezoeken bij aan het maken van keuzes. Voor inwoners die betrokken zijn bij wijkgericht werken is het een kans om op informele wijze nader kennis te maken met de leden van het college. Zo kunnen punten die hoog op de wensenlijst staan nog een keer onder de aandacht worden gebracht.

Uitreiking `School op SEEF'-label aan obs De Knotwilg Openbare basisschool De Knotwilg kreeg donderdag 17 september (op Voeten- en Fietsendag) het `School op SEEF'-label uitgereikt van wethouder André van Leeuwen. Het label wordt toegekend door de provinciale Commissie Certificering van het ROV Zuid-Holland. Het houdt in dat deze scholen theoretisch verkeersonderwijs geven in alle groepen, praktisch verkeersonderwijs in minimaal zes van de acht groepen én een schoolcontactpersoon hebben.
De Knotwilg is hiermee de eerste gecertificeerde school in Papendrecht. De school kreeg punten voor:

- de planmatige aanpak en organisatie van verkeersonderwijs
- de uitvoering van praktische verkeerseducatie
- de communicatie met ouders

- de schoolomgeving en school-thuisroutes

Arjan Erkel opent tweede regionale vrijwilligersdag voor buurtbemiddelaars
De tweede regionale vrijwilligersdag staat op de agenda voor zaterdag 19 september. Arjan Erkel opent de dag en vertelt buurtbemiddelaars uit Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Ridderkerk over zijn ontvoeringsverhaal en vergroting van de vrijheid van denken en handelen.
De vrijwilligersdag is bedoeld om de vrijwilligers te bedanken voor het moeilijke en interessante werk dat zij in hun vrije tijd verrichten: begeleiding van buren die in een conflictsituatie verzeild zijn geraakt. Hiervoor zijn mensenkennis, tact en communicatieve vaardigheden vereist. Eigenschappen waarover Arjan Erkel deze dag veel vertelt. Erkel werd in augustus 2002 in Dagestan ontvoerd en kwam na 607 dagen vrij. Hij reikt een model aan dat de vrijheid van denken en handelen vergroot en bewuster leert omgaan met keuzes, tegenslagen, macht en grenzen, zodat creativiteit en productiviteit toenemen. Het optreden van Erkel wordt mede mogelijk gemaakt door Assemblee Sprekersbureau.

____________