Uitvinder Essure-ingreep erkent Wereldanticonceptiedag

21/09/2009 15:20

Sigma Medical B.V.

Conceptus Inc., uitvinder van de Essure-ingreep, erkent Wereldanticonceptiedag en bevestigt zijn toonaangevende rol

Essure-ingreep is nog steeds de meest gekozen vorm van permanente anticonceptie, met meer dan 315.000 ingrepen wereldwijd

MOUNTAIN VIEW, Californië (VS) - 21 september 2009 - Conceptus, Inc. (NASDAQ: CPTS), marktleider op het gebied van de ontwikkeling van innovatieve gezondheidszorg voor vrouwen erkent 26 september als Wereldanticonceptiedag en onderschrijft het thema van die dag, gericht op vergroting van het bewustzijn over anticonceptie door een betere informatievoorziening over reproductieve gezondheid.

Wereldanticonceptiedag maakt deel uit van een internationale campagne die mensen wil aanmoedigen over seks, anticonceptie en gezinsplanning te praten, zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun seksuele en reproductieve gezondheid. Het motto van dit jaar luidt: "Your Life, Your Voice: Talk Contraception." Anticonceptie speelt een belangrijke rol bij de gezinsplanning van mannen en vrouwen, of ze nu een kinderwens hebben of hun gezin compleet hebben.

De Essure-ingreep is een minimaal invasieve vorm van permanente anticonceptie voor vrouwen waarbij geen hormonen worden gebruikt of hoeft te worden gesneden. De ingreep is goedgekeurd door de FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) en wordt sinds 2002 in Nederland toegepast. Tijdens de 10 minuten durende ingreep worden kleine, flexibele micro-implantaten in de eileiders van de vrouw ingebracht. In de drie maanden na de ingreep vormt het lichaam een natuurlijke barrière rond de micro-implantaten die voorkomt dat zaadcellen de eicel bereiken.

"Het is belangrijk dat vrouwen op de hoogte zijn van alle mogelijke opties op het gebied van anticonceptie. Artsen en patiënten dienen goed na te denken over een verder gebruik van anticonceptie. Bij verschillende levensfasen horen ook verschillende vormen van anticonceptie. De optimale oplossing voor vrouwen in de 20 of begin 30 is niet altijd de juiste oplossing voor een vrouw van eind 30 of 40," aldus Dr. M. Vleugels, de eerste Nederlandse gynaecoloog die de Essure-ingreep in 2002 heeft uitgevoerd en vooraanstaand staflid is van de landelijke Nederlandse non-profit organisatie CASA, met centra voor anticonceptie, seksualiteit en abortus. "Als vrouwen bijvoorbeeld weten dat hun gezin compleet is, willen ze mogelijk geen hormonen meer slikken. Deze vrouwen raad ik Essure aan. Het is niet alleen een permanente vorm van anticonceptie, ook de herstelperiode is kort. Vrouwen kunnen dus op dezelfde dag weer naar huis."

De Essure-ingreep is 99,8 % effectief gebleken op basis van vijf jaar follow-up en is de enige anticonceptie-ingreep waarbij tijdens de klinische onderzoeken geen zwangerschappen optraden. Ruim 315.000 vrouwen wereldwijd hebben deze ingreep ondergaan.

"Wij denken dat er veel vrouwen in de wereld zijn die een vorm van tijdelijke anticonceptie blijven gebruiken, ook als zij hebben besloten dat hun gezin compleet is. Wij willen deze vrouwen laten weten dat de Essure-ingreep in deze levensfase een betere oplossing voor hen is," aldus Mark Sieczkarek, president-directeur en CEO van Conceptus. "Wereldanticonceptiedag is een geweldig initiatief voor een betere informatievoorziening over de verschillende mogelijkheden van anticonceptie en voorlichting over gezinsplanning. Wij moedigen patiënten aan om zich op dit gebied te emanciperen en informatie te verzamelen door zelfstandig onderzoek te doen en met hun arts over alle beschikbare opties te praten.

Essure wordt door de meeste Nederlandse ziektekostenverzekeringen vergoed en is beschikbaar in Europa, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Mexico, Midden- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.

Over de Essure-ingreep:

De Essure-ingreep werd in 2002 in de Verenigde Staten goedgekeurd door de FDA en ontving in 2001 de CE-goedkeuring voor gebruik in Europa. Het is een permanente vorm van anticonceptie. De ingreep kan worden uitgevoerd in een ziekenhuis of kliniek en duurt ongeveer 10 minuten (gemiddelde tijd voor een hysteroscopische ingreep) zonder hormonen, snijden, branden of risico's die verbonden zijn aan algehele narcose of het afbinden van de eileiders. Kleine, flexibele micro-implantaten worden via de baarmoederhals in de eileiders van de vrouw ingebracht zonder dat hiervoor incisies nodig zijn. In de drie maanden na de ingreep vormt het lichaam een natuurlijke barrière rond de micro-implantaten die voorkomt dat zaadcellen de eicel bereiken. Essure is 99,8 % effectief gebleken op basis van vijf jaar follow-up. Tijdens de klinische onderzoeken zijn er geen zwangerschappen ontstaan. De ingreep wordt door de meeste verzekeringen vergoed.

Drie maanden na de Essure-ingreep voert een arts een Essure-controleonderzoek uit om de plaatsing van de micro-implantaten te controleren en te bevestigen dat de patiënte op Essure kan vertrouwen als permanente vorm van anticonceptie. Sinds 2002 hebben artsen al tests uitgevoerd met Essure en vertrouwen zij op het product. Wereldwijd hebben meer dan 315.000 vrouwen de Essure-ingreep ondergaan.

Essure en Conceptus zijn gedeponeerde handelsmerken van Conceptus, Inc. (NASDAQ:CPTS)

Over Wereldanticonceptiedag:

Wereldanticonceptiedag is een wereldwijd initiatief met een visie voor een wereld waarin elke zwangerschap gewenst is. Het is een initiatief om het bewustzijn over anticonceptie te vergroten, zodat jonge mensen een onderbouwde beslissing kunnen nemen op het gebied van hun seksuele en reproductieve gezondheid.

CC-2238-04 16SEP09F


---





http://www.essure.nl