NCRV

Het 3e Testament

EigenWijzen: de binnenwereld ter beschikking aan de buitenwereld

Zaterdag 26 september

19.00 uur, Nederland 2

De titel van deze aflevering van NCRVâs Het 3e Testament is âEigenWijzenâ: drie portretten van mensen die zich inzetten voor de buitenwereld, door uiting te geven aan de eigen binnenwereld. Zo bouwde Wim Vos een eigen VOC-schip en wil hij Europa binnenkort zwerfvuilvrij hebben, stelt priester en kunstenaar Gilliet zijn huis en zijn beeldwerken ter beschikking en ontvangt Barbara Stok vandaag de Stripschapprijs voor het, als stripverhaal, in beeld brengen van haar persoonlijke beslommeringen.

Willem Vos

Van jongs af aan had Willem Vos een fascinatie voor schepen en vanaf zijn 25e heeft hij nagedacht hoe hij een replica kon bouwen van het grote VOC schip De Batavia. Hoewel velen hem voor gek verklaarden, werd zijn grote ambitie jaren later werkelijkheid. Het project werd een groot succes en De Batavia kreeg op zijn hoogtepunt 325.000 bezoekers per jaar. Door de bouw kon Willem 630 werkeloze jongeren aan de slag helpen. Nu is Willem gepensioneerd, maar zijn ambities zijn nog steeds levensgroot. In 15 jaar moet heel Europa zwerfvuilvrij zijn. Het begin is er: Willem heeft 900 vrijwilligers die samen met hem met prikstokken bezig zijn om het zwerfvuil in hun omgeving op te ruimen.

Priester-kunstenaar Omer Gilliet

Omer Gielliet is al jarenlang een priester met een heel eigen visie. Aan het pauselijk Rome had hij lak en binnen de kerk ging hij zijn eigen weg. Hij vangt mensen op in zijn eigen huis onder het motto: âal het mijne is het uweâ. Naast zijn werk als pastor in het Zeeuwse plaatsje Breskens is hij ook beeldhouwer. Vaak bezoekt hij plekken waar gebaggerd wordt: daar zijn houtstronken te vinden die bij het baggeren naar boven komen. Voor hem zijn het stronken met een betekenis. Gebruikmakend van de grillige vormen maakt Omer houtsculpturen die overal in het land staan opgesteld.

Striptekenaar Barbara Stok

Vandaag, 26 september, krijgt Barbara Stok de Stripschapprijs; de belangrijkste prijs voor Nederlands striptekenaars. Haar autobiografische strips waarin ze datgene âverstriptâ wat haar bezighoudt, spreken een groot publiek aan. Openhartig en geestig behandelt ze de meest intieme onderwerpen. Wat houdt een kritische vrouw in het moderne leven bezig? In Het 3e Testament een portret in woord en beeld over de zin van het leven, de angst voor de dood en drummen bij de band de Straaljagers.