Gemeente Rhenen


Thea Figee exposeert in Museum Het Rondeel

22 september 2009 - Thea Figee (Soest, 1952) exposeert in Museum Het Rondeel. De expositie wordt zaterdag 26 september 2009 officieel geopend door Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en verzamelaar van glas. Naafs vertelt dan over zijn fascinatie voor glas.

Figee is in 1984 aan de Kunstacademie Artibus in Utrecht afgestudeerd als graficus. Ze zocht al aan het begin van haar carrière de grenzen van diverse grafische technieken door te experimenteren en ontwikkelde daardoor in vijfentwintig jaar tijd een geheel eigen schilderachtige werkwijze. Op de etspers in haar Utrechtse atelier drukt ze bijna uitsluitend unica, die soms wel dertig drukgangen kennen.

Om haar blikveld verder te verruimen, maakte ze uitstapjes naar andere disciplines, zoals keramiek en glassfusen. In 1999 zocht ze een nieuwe uitdaging en zag ze in Glassstudio De Oude Horn (Acquoy) de meesterglasblazer Bernard Heesen het hete glas aan de blaaspijp vormen. De vonk sloeg over.

Glas is een bijzonder mooi materiaal, maar gevaarlijk heet en scherp, kwetsbaar en snel te verpesten. Waar de schilder met zijn paletmes een verkeerde verftoets kan weghalen is één fout in het glasblazen desastreus voor alle schoonheid die je onder je vingers ziet ontstaan.

Die ervaring is te vergelijken met een even heftig en intensief scheppingsproces van de unica op papier in het atelier van de kunstenares. Glas, verf en etsinkten gedragen zich anders dan gekleurd glas, maar toch lijkt het alsof Thea Figee met glas schildert.

Voedingsbodem voor zowel de lyrische abstracte prenten als het glas, is boven alles liefde en respect voor de natuur. De vondst van een bijzondere schelp of steentje dat zich uit eeuwenlang gevormde aardlagen naar boven heeft gewerkt kan het begin zijn van een serie prenten of een glasobject.

De inspiratiebronnen zijn nooit letterlijk in het kunstwerk terug te vinden, maar begin van een intuïtief scheppingsproces.

Museum Het Rondeel, Kerkstraat 1, 3911 LD Rhenen (tel: 0317-612077) open: di t/m vrij 12 17 uur en za 13 17 uur