Provincie Overijssel

Inrichting Loozensche Linie gereed

De Loozensche Linie
De inrichting van de Loozensche Linie tussen Hardenberg en Gramsbergen is gereed, mede dankzij een financiële bijdrage van de provincie Overijssel. Zaterdag 26 september is het oude verdedigingswerk tijdens een open dag te bezichtigen.
De Loozensche Linie is is aangelegd als verdedigingswerk door Napoleon in 1799 en diende om de Duitse vijand tegen te houden. Vrijdag 25 september is de officiële opening genodigden en zaterdag 26 september is de open dag voor het publiek.

Franse troepen
Tijdens de open dag keren Franse troepen terug op het bastion en nemen bezit van het terrein met redoutes en het lunet. Om 12.00 en 14.30 uur zal er een veldslag plaats vinden tussen Franse en geallieerde troepen om het bastion te veroveren. Beide partijen slaan hun bivak op in de Loozensche Linie. Publiek is welkom om getuige te zijn van de veldslag en om door het bivak te lopen om kennis te maken met het soldatenleven in de tijd van Napoleon.

Samenwerking
De herinrichting is tot stand gekomen door een samenwerking van provincie Overijssel, waterschap Velt en Vecht, gemeente Hardenberg, Staatsbosbeheer en de Zwieseborg.

De invulling van het gebied is gereed waarmee de Linie nu vijf functies heeft: waterberging, natuur, recreatie, zorg en cultuurhistorie.

Lees meer over de Loozensche Linie