Gemeente Dongeradeel


Vrijwilligers actief op Burendag in Dokkum

U hebt de tv-spotjes vast wel gezien: Het Oranjefonds en Douwe Egberts sponsoren op 26 september Burendag. Alles draait daarbij om ontmoetingen tussen buurtbewoners en kennismaking met organisaties en instanties in de wijk of het dorp. In heel Nederland ondernemen buurtbewoners die dag samen activiteiten. 's Middags, vanaf 16.00 uur, houden verschillende organisaties Open Huis.
Admiraliteitshuis

Het Admiraliteitshuis
Het Admiraliteitshuis in Dokkum organiseert deze dag voor stadsgenoten een gezellige inloop in het museum, met koffie of thee en wat lekkers. Natuurlijk zijn ook kinderen van harte welkom. Voor hen zijn er kleurplaten en spelletjes. Voor iedereen die dat wil is er een rondleiding om (beter) kennis te maken met het Admiraliteitshuis.

Stichting Dockumer Roem
De Stichting Dockumer Roem laat tijdens het Open Huis in het Hellinghus aan het Zuiderbolwerk zien hoe spectaculair het is als een schip op de helling moet worden gekregen. Ondertussen speelt draaiorgel De Granaet aan de Diepswal-kant. Om de pret te verhogen kan er een oversteek worden gemaakt met waterfietsen, van de Diepswal naar de Helling. Natuurlijk is er koffie met wat lekkers.

Maritieme geschiedenis
In de infostand van Dockumer Roem en tijdens een rondvaart door de grachten laten de vrijwilligers van de stichting u kennis maken met de maritieme geschiedenis van Dokkum. Zij kunnen uiteraard ook meer vertellen over het werk als vrijwilliger op de rondvaartboot of in het Admiraliteitshuis.

Activiteten Bevrijdingslaan
De Bevrijdingslaan zal de hele dag in het teken staan van gezelligheid en saamhorigheid. Buurtvereniging Roun 't Plantsoen is er helemaal klaar voor. Zij heeft een flink aantal vrijwilligers uit de buurt bij elkaar gekregen die allemaal hun steentje bijdragen aan een Goede Burendag. Er staan allerlei (zomer-)activiteiten voor jong en oud op het programma. 's Morgens vroeg, al om 7.00 u. vertrekt een groep buurtbewoners naar Lauwersoog, om samen te gaan zeevissen.

Later op de dag wordt de straat aan een kant afgesloten en kunnen de kinderen zich laten schminken en zich helemaal uitleven op de speeltoestellen die voor Burendag zijn gehuurd. Aan alles is gedacht. Er is zelfs een slecht weer accomodatie geregeld, maar iedereen rekent op een droge dag. Als tegen de avond iedereen is uitgevist en uitgespeeld bereiden de buren traditionele gerechten en wordt de dag afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Wie er dan nog niet genoeg van heeft, blijft vast nog wel even hangen in de speciaal daarvoor geplaatste partytent.