Vrijwilligerssector in actie tegen seksueel misbruik

24/09/2009 11:25

MOVISIE

Voor de sector vrijwilligerswerk is een pakket aan maatregelen ontwikkeld waarmee organisaties minderjarigen kunnen beschermen tegen plegers van seksueel misbruik. Meer dan 150 vrijwilligersorganisaties, -centrales, -steunpunten en sportbonden gaan op 26 september, tijdens de werkconferentie 'In veilige handen', aan de slag om seksueel misbruik te voorkomen. Ruim dertig van hen ondertekenen daarbij, in het bijzijn van minister Hirsch Ballin, een intentieverklaring waarmee zij aangeven er alles aan te gaan doen om preventie van seksueel misbruik prioriteit te geven binnen hun organisatie.

Intentieverklaring

Met de intentieverklaring spreken de ondertekenende organisaties af een maximale inspanning te leveren om seksueel misbruik binnen de eigen organisatie te voorkomen. Hiermee laten de vrijwilligersorganisaties zien een proactieve houding te bezitten en zo op tijd risico's te kunnen analyseren en aanpakken.

Werkconferentie

De werkconferentie op 26 september is bedoeld voor lokale, regionale en landelijke vrijwilligersorganisaties die werken met minderjarigen. Deelnemers krijgen handvatten om seksueel misbruik bespreekbaar te maken, om het zoveel mogelijk te voorkomen en om in geval van nood de juiste maatregelen te treffen. In de werkconferentie is ook aandacht voor het onderzoek dat de Rutgers Nisso Groep onder verantwoordelijkheid van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie uitvoerde naar de omvang van seksueel misbruik, onder andere in het vrijwilligerswerk.

In veilige handen

Het project 'In veilige handen' wordt ondersteund door de ministeries van Justitie, VWS en Jeugd en Gezin. Met het project ondersteunt Vereniging NOV vrijwilligersorganisaties bij het voorkomen van en adequaat omgaan met seksueel misbruik. NOV werkt hiervoor in een taakgroep samen met MOVISIE, NOC NSF en Scouting Nederland met als doel: minderjarigen écht veilig op de sport- of hobbyclub. Meer informatie: www.inveiligehanden.nl





http://www.inveiligehanden.nl