Aandacht voor patiëntveiligheid op congres voor doktersassistenten

24/09/2009 14:34

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten

Werken aan patiëntveiligheid is één van de actuele onderwerpen op het congres voor doktersassistenten en praktijkondersteuners, dat op zaterdag 26 september 2009 wordt gehouden in Theater Spant! in Bussum. Telefonische bereikbaarheid, medicatieveiligheid, het uitvoeren van een risicoanalyse, maar ook veilig incidenten melden en klachtafhandeling zijn zaken waar meer aandacht aan zou moeten worden besteed. Welke methoden zijn er om de veiligheid voor patiënten te vergroten? Voor doktersassistenten en praktijkondersteuners, die een steeds meer voorlichtende en adviserende functie krijgen is het een uitdaging, om hiermee aan de slag te gaan. Want de rol van beide functies wordt in de huisartspraktijk en ook in andere werkvelden steeds belangrijker.

Het thema van het tweejaarlijks congres, dat wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), is dit jaar 'Met het oog op..' Onder dit thema vallen drie subthema's: Preventie, Diagnose en Welzijn. Onder elk thema worden boeiende onderwerpen behandeld.

Preventie: Naast de sessie over 'Werken aan patiëntveiligheid', zijn er ook sessies over infectiepreventie en hygiëne, cardiovasculair risicomanagement en seksuele intimidatie op de werkvloer.

In het blok Diagnose wordt aandacht besteed aan: de huid, autisme, dwangneurosen en de impact van voeding op de gezondheid.

Het onderdeel Welzijn gaat over: palliatieve zorg, psychosociale begeleiding bij kanker, actieve leefstijl en sport en diabetes.

Ruim vijfhonderd doktersassistenten uit het hele land komen zaterdag naar Bussum om het congres bij te wonen. Zij hebben een keuze gemaakt uit de diverse onderwerpen.

Het congres wordt om 9.30 uur geopend door de voorzitter van de NVDA, Gerda van Baggem. Na de opening zal de heer Prof. Wim Veen van de TU Delft een plenaire sessie verzorgen met als titel 'De jeugd van tegenwoordig'. Dagvoorzitter is Roel Rischen, huisarts in Hattem en docent huisartsopleiding in Groningen.

De middag wordt om ongeveer 15.30 uur afgesloten met een optreden van Joris Linssen en zijn band Caramba.

Noot voor de redactie,