Minister Koenders compenseert als eerste minister CO2-uitstoot

24/09/2009 14:39

ICCO

Minister Koenders zal zaterdag 26 september de CO2-uitstoot van zijn dienstauto compenseren door CO2-credits aan te schaffen. Hij doet dit tijdens het evenement ontwikkelingssamenwerking.nu in de Fokker Terminal in Den Haag, ter gelegenheid van 60 jaar ontwikkelingssamenwerking. ICCO lanceert daar het FairClimateFund, dat CO2-credits verkoopt voor een eerlijke prijs.

In een duurzame wereld kan elke wereldburger twee ton CO2 uitstoten. Arme huishoudens halen dat bij lange na niet, terwijl rijke wereldburgers veel meer uitstoten. Als arme huishoudens hun lage CO2-uitstoot nog verder verminderen, kunnen ze deze reductie verkopen in de vorm van CO2-credits. ICCO heeft het FairClimateFund opgericht om deze CO2-credits zo te verhandelen dat armen ervan profiteren.

Westerse particulieren, bedrijven en gemeenten moeten allereerst hun energieverbruik beperken en verduurzamen. In laatste instantie kunnen ze via FairClimateFund op eerlijke wijze hun CO2-uitstoot compenseren. Armoedebestrijding en het tegengaan van klimaatverandering gaan zo hand in hand.

FairClimateFund

Het FairClimateFund koopt tegen een eerlijke prijs CO2-credits van arme huishoudens in ontwikkelingslanden. De koper ervan ontvangt een certificaat als officieel bewijs. De opbrengst wordt geïnvesteerd in kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden, die op huishoudniveau energie besparen.

FairClimateFund biedt CO2-credits uit Zuid-Afrika aan, gecontroleerd door KPMG. Door een vernieuwde kookmethode wordt in de townships 30% minder CO2 uitgestoten. Voor deze reductie krijgt de organisatie NOVA credits, die via het FairClimateFund op de wereldmarkt worden gebracht. FairClimateFund is in een vergevorderd stadium om ook Indiase credits te kopen, verkregen door de aanleg van biogasinstallaties en zonnepanelen in arme dorpen.

Tijdens het evenement nodigt ICCO-directeur Jack van Ham minister Koenders uit om online zijn dienstautokilometers te compenseren door CO2-credits aan te schaffen. Daarna ontvangt de minister een certificaat. Onder meer Jack van Ham, Rob Kouwenberg (WindunieTrading), Tini Colijn (TNO) en Jurjen Algra (GreenChoice) zullen zijn voorbeeld volgen. ICCO werkt in het FairClimateFund samen met de Windunie Trading, TNO en Greenchoice.

FairClimate

In de FairClimate-campagne vragen ICCO en Kerk in Actie aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering in ontwikkelingslanden. Door energieverbruik te verminderen, te verduurzamen en te vergoeden wat men dan nog teveel gebruikt (3 V's) wordt het klimaat minder belast. Vergoeden betekent het compenseren van de niet te vermijden CO2-uitstoot en mensen in ontwikkelingslanden steunen bij het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Wanneer: zaterdag 26 september, evenement '60 jaar ontwikkelingssamenwerking'.

Waar: Fokker Terminal, Den Haag

Tijd: 14.15 - 14.45, Millenniumdoel 7 ('In 2015 leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu'), special 2

Belangrijk: vooraf aanmelden via de website www.ontwikkelingssamenwerking.nu.





http://www.fairclimatefund.nl/