Anticonceptie Dag: stimulans voor jongeren om over seks te praten

24/09/2009 17:06

World Population Foundation/ MYBODY

Zaterdag 26 september 2009 is het Wereld Anticonceptie Dag. Die dag vinden wereldwijd activiteiten plaats om jongeren te stimuleren over seks en anticonceptie te praten. Alleen met de juiste kennis en beschikking over anticonceptiemiddelen kunnen zij geïnformeerde keuzes maken over het hebben van seks en het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen en ongeplande zwangerschappen.

60% van de jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar in ontwikkelingslanden weet niet hoe zij zich moeten beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Elke dag raken ongeveer 6.000 jongeren besmet met hiv; dat is elke 14 seconden één. Jaarlijks raken 15 miljoen meisjes in de leeftijdsgroep van 15 tot 19 jaar zwanger. 85% van deze tienerzwangerschappen is ongepland. Cijfers die het belang van goede seksuele voorlichting en de beschikbaarheid van anticonceptie onderstrepen.

Op de dag dat het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking samen met diverse mensen, organisaties en bedrijven tijdens een bijeenkomst in Den Haag terugblikt op 60 jaar ontwikkelingssamenwerking, vraagt WPF/MYBODY aandacht voor het belang van investeringen in goede en tijdige seksuele voorlichting en beschikbaarheid van anticonceptiemiddelen. Dit zal leiden tot minder tienerzwangerschappen, een aanzienlijke vermindering van het aantal sterfgevallen onder vrouwen en moeders en minder seksueel overdraagbare aandoeningen waaronder ook hiv. Juist deze investeringen, nu en in de toekomst, vormen dan ook een hefboom voor sociale en economische ontwikkeling. De aanbevelingen van het rapport 'Demografische veranderingen en ontwikkelingssamenwerking' van de Adviesraad Internationale Vraagstukken dat eerder dit jaar uitkwam, bevestigt dit.

In 2007 werd al geschat dat de totale kosten voor anticonceptie in ontwikkelingslanden 17,1 miljard dollar zouden bedragen. Hoewel donorlanden beloofden hier 3 miljard aan bij te dragen, bedroeg hun steun dat jaar slechts 500 miljoen. Zeker in financieel slechte tijden, zijn overheden geneigd hun investeringen terug te draaien. Toch is dat volgens WPF/MYBODY juist de verkeerde stap en zouden overheden niet moeten bezuinigen op uitgaven in het kader van preventie: studies tonen aan dat elke dollar die geïnvesteerd wordt in anticonceptie 1,7 tot 4 dollar aan uitgaven voor verloskundige en moeder- en kindzorg bespaart. Zo werden bijvoorbeeld al 187 miljoen ongeplande zwangerschappen voorkomen omdat 504 miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden gebruik konden maken van moderne anticonceptiemiddelen.

Tijdens de bijeenkomst van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking in de Fokker Terminal in Den Haag aanstaande zaterdag, verzorgt WPF/MYBODY een clinic over het vrouwencondoom en een presentatie over het geven van seksuele voorlichting in ontwikkelingslanden. Zie voor meer informatie en aanmelding: www.ontwikkelingssamenwerking.nu/programma