Gemeente Utrecht

Wijkfeest Ondiep met thema 'groen'

Ondiep wordt steeds meer een groene en duurzame wijk. De nieuwe en gerenoveerde woningen zijn energiezuiniger en straten kleuren groen. 'Groen' in de breedste zin van het woord is ook het thema van het jaarlijks wijkfeest in Ondiep op zaterdag 26 september. Organisatoren zijn de gemeente en woningcorporatie Mitros. Wijkwethouder Rinda den Besten en directeur Karin Verdooren van Mitros Wonen Utrecht openen het feest op een milieuvriendelijke manier (op de fiets).

De wijk Ondiep staat al een aantal jaren in het teken van vernieuwing en herstructurering. Het aspect van duurzaam bouwen is steeds belangrijker geworden. Mitros wil in 2012 15% minder energie gaan verbruiken door vooral de woningen, nieuw en bij renovatie, energiezuinig te maken. Door de grootschalige renovaties en sloop/nieuwbouw, is Ondiep de wijk die het meest bijdraagt aan deze doelstelling van Mitros. En dat gaat de Ondieper merken: een goed geïsoleerde woning is gunstig voor hun energierekening (die gaat omlaag) en voor de gezondheid. Een ander groen licht op de wijk komt onder meer door een project als Groendiep uit het Wijkactieplan Ondiep. Bewoners denken en kiezen mee over de herinrichting van hun buurt, die steeds groener wordt door de aanplant van bomen. De gemeente stimuleert daarnaast dat bewoners hun voortuintjes goed onderhouden en geveltuintjes aanleggen.

Bekendmaking spreuk op Ondieper mok
Ook dit jaar heeft Mitros voor elke Ondieper een mok laten maken, met een spreuk erop die bij Ondiep past. Mitros wil met deze kleine attentie de bewoners laten weten dat zij zich realiseert dat de vernieuwing van Ondiep ook veel overlast met zich meebrengt. Dit jaar konden de bewoners zelf een spreuk inleveren. De winnaar wordt tijdens het feest bekend gemaakt.

Van zonnebloem-knutselen tot fietsen voor het milieu Het feest biedt groen vertier voor oud en jong. Ondiepers kunnen zich uitleven tijdens de duurzame fietswedstrijden van Eneco en voor kinderen zijn er zonnebloem-knutselen en spelen bij Meedoen op Straat van Portes. De nieuwe kringloopwinkel van Terre des Hommes in Ondiep staat er en er wordt eerlijke koffie en thee verkocht in de Raketkiosk Ondiep. Sportievelingen kunnen terecht in de Wii-tent en er zijn demonstraties met elektrische scooters en futuristische Segways. In de informatietent presenteren de gemeente Utrecht en Mitros hun (groene) plannen voor de wijk. Ondiepers kunnen hier in gesprek gaan met medewerkers van Mitros en gemeente en vragen stellen. In de filmtent zijn er doorlopend voorstellingen over milieuvriendelijke onderwerpen. Het pas gerenoveerde Melkhuisje aan de Royaards van den Hamkade opent zijn deuren voor het publiek en er is een kijkdag in het nieuwe Kleine Wijk.

Highlights programma zaterdag 26 september
Lokatie: Plantage, 11.00-16.00 uur

11.00 uur: opening door wijkwethouder Rinda den Besten 11.10 uur: onthulling Spreukenwedstrijd Ondieper Mok door Mitros Wonen-directeur Karin Verdooren 11.15 uur: start programma feest
12.00-13.30 uur: Kijkdag Kleine Wijk
13.30-15.00 uur: Open Huis Melkhuisje Royaards van den Hamkade 14 15.00 uur: optreden rapper Bay-G
16.00 uur: einde



Gemeente Utrecht