Ingezonden persbericht



* * * P E R S B E R I C H T * * *

BEKENDMAKING THEMA VOOR DE STRIPDAGEN 2009:

STRIPS IN SPACE

26-27 september 2009 Expo Houten

Moskou, kosmonautendag, 12 april 2009

Op 12 april 1961 schoot de Sovjet-Unie voor het eerst een mens de ruimte in: Yuri Gagarin.

Op 12 april 2009 ­ kosmonautendag ­ maakten Het Stripschap en Stichting De Stripdagen officieel het thema bekend voor De Stripdagen 2009, het grootste jaarlijkse stripfestival van de Benelux:

`55 JAAR MANNEN OP DE MAAN ­ STRIPS IN SPACE'

In 2009 wordt wereldwijd gevierd dat veertig jaar geleden, op 21 juli 1969, Neil Armstrong en 'Buzz' Aldrin, als eerste mensen op de maan stonden. Maar liefhebbers van het beeldverhaal weten wel beter! Reeds in 1954 waren het Kuifje en zijn vrienden, de geesteskinderen van stripmaker Hergé, die in het Kuifje- album Mannen op de maan het maanlandschap als betraden. Ook andere striphelden hebben de maan aangedaan, sommige misschien zelfs nog vóór 1954, maar juist het Kuifje-album en Hergé's raket staan op ieders netvlies gebrand. Kortom: het wordt tijdens De Stripdagen ruimtevaart wat de klok slaat! Hoofdpartner van De Stripdagen 2009 is Space Expo, het officiële bezoekerscentrum van de Nederlandse vestiging van ESA/ESTEC, the European Space Agency.

Stichting De Stripdagen ­ The Comic Strip Days Foundation

P.O Box 11335 Postbank 5270764 in Purmerend 1001 GH Amsterdam IBAN NL19 PSTB 0005 2707 64 The Netherlands BIC PSTBNL21 info@stripdagen.nl KvK Amsterdam 34301646 www.destripdagen.nl BTW-nummer: NL8197.32.023.B01

Een initiatief van / An initiative of





Familieprogramma

Het evenement De Stripdagen vindt plaats op zaterdag 26 en zondag 27 september in Expo Houten. Naast de meest uitgebreide stripboekenbeurs van de Benelux, bieden De Stripdagen ook een afwisselend programma voor het hele gezin, waarin zowel de interesse in strips als die voor de ruimtevaart en sterrenkunde worden gevoed. Met name de zondag is familiedag. Een familiestrip maken onder begeleiding van een striptekenaar, beschilderen van (zelf meegebrachte) t-shirts, maken van fotostrips, maar ook het lanceren van zelfgemaakte waterraketten, een bezoek aan een opblaasbaar planetarium, een lezing over 'strips in space' en een training in de astronautentrainer staan op het programma. Ook is een expositie over 'strips in space' te zien.
De pure stripliefhebber komt natuurlijk óók aan zijn trekken, want op beide dagen zijn ­ net als ieder jaar ­ zo'n 200 stripmakers aanwezig, is er een grote verzamelbeurs en worden er stripveilingen verzorgd.

Huisstijl

De huisstijl van De Stripdagen wordt dit jaar verzorgd door Michiel de Jong, die vorig jaar tijdens het evenement in de prijzen viel met het album Lana Planck: Operatie Hanuman. De Jong tekende illustraties voor de affiches, de flyers, voor alle soorten entreekaarten en voor een website-banner.





Het Stripschap en De Stripdagen

De Stripdagen worden jaarlijks georganiseerd door Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips. De doelstelling van deze vereniging is de promotie van het beeldverhaal in al haar facetten. De Stripdagen wordt voor de 41e keer georganiseerd en voor de 36e keer reikt Het Stripschap de Stripschapprijs uit. Dit is de belangrijkste stripprijs van Nederland.

Space Expo Noordwijk

Space Expo is Europa's eerste permanente ruimtevaarttentoonstelling. Je kunt er van alles zien: van modellen van raketten tot testmodellen van satellieten. En je kunt er van alles beleven: van raketlanceringen tot opzienbarende multimedia-shows. Space Expo is tevens het bezoekerscentrum van de Nederlandse vestiging van ESA, the European Space Agency, compleet met een Coffee Corner waar je iets kunt eten of drinken en een Space Shop voor wie graag een ruimtevaartsouvenir wil kopen. Kortom: Space Expo is ruimtevaart in al zijn facetten; en dat al sinds 1990.

Noot voor redactie: het onderstaande is