Ingezonden persbericht

Persbericht

Nummer: 2009-02
Datum: 10 september 2009

Wethouders fietsen door verdwenen rivieren
In opdracht van de gebiedscommissie De Utrechtse Waarden heeft Landschap Erfgoed Utrecht de aardkundige bezienswaardigheden rondom IJsselstein, Lopik, Montfoort en Oudewater in kaart gebracht. Het resultaat van dit project is het fietsrouteboekje 'Fietsen door verdwenen rivieren'.

In het boekje zijn drie fietsroutes opgenomen; een rondje Montfoort en Oudewater, een rondje IJsselstein en een rondje Lopik. De routes zijn elk ongeveer 25 kilometer lang. In het boekje zijn afstappunten aangegeven, waar je de vroegere rivieren kunt ontdekken in het bestaande landschap. Bovendien plaatst het LEU vier informatiepanelen langs de routes, zodat ook argeloze voorbijgangers de verdwenen rivieren kunnen ontdekken.

Op zaterdag 26 september kunnen belangstellenden samen met de wethouder J.J. Lappee van de gemeente IJsselstein en een gids van Landschap Erfgoed Utrecht het rondje IJsselstein fietsen. De tocht start om 14.00 uur bij het stadhuis aan de Overtoom in IJsselstein. Deze route is ongeveer 22 kilometer lang.
Ook wethouder P. Goedvolk van de gemeente Montfoort stapt graag met andere fietsers op om het rondje Montfoort - Oudewater te ontdekken. Deze fietstocht is ongeveer 16 kilometer lang en start op 29 september om 16.30 uur op het Kasteelplein voor het stadskantoor in Montfoort.
In Oudewater is er gelegenheid om samen met wethouder T. Smelink en een gids te fietsen door verdwenen rivieren. Deze fietstocht vindt plaats op zaterdag 3 oktober. De start is om 13.30 uur bij het stadskantoor langs de Waardsedijk in Oudewater.
Aanmelden voor deze fietstochten is niet nodig. Deelnemers ontvangen tijdens de tocht het fietsrouteboekje gratis. Onderweg wordt bij verschillende 'afstappunten' uitleg gegeven over de aardkundige sporen die daar te zien zijn.

U kunt de fietroutes natuurlijk ook op eigen gelegenheid ontdekken aan de hand van het boekje 'Fietsen door verdwenen rivieren'. Dit is vanaf 26 september te koop bij de VVV's in Lopik, Montfoort, Oudewater en IJsselstein voor E 4,-. Een deel van de opbrengst gaat naar het landschapsfonds. Het landschapsfonds stimuleert initiatieven om het agrarisch cultuurlandschap in de Lopikerwaard te bewaren.

De opdracht voor dit fietsrouteboekje kwam van de gebiedscommissie De Utrechste Waarden. Die bestaat uit de gemeenten Montfoort, Oudewater, Lopik en IJsselstein, de provincie Utrecht en waterschap 'Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden'. Met betrokken organisaties in dit gebied werken ze samen om de sociaal-economische vitaliteit en de ruimtelijke, landschappelijke kwaliteit te versterken.