Ruim 1 miljoen euro uitgegeven aan actieve buren voor Burendag

22/09/2009 08:00



Ook bekende Nederlanders komen in actie op 26 september

Utrecht, 22 september 2009 - Aanstaande zaterdag 26 september viert Nederland voor de vierde keer Burendag, op initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Het thema: 'Maak van je buurt je thuis.' heeft heel Nederland plannen laten maken om de gezelligheid letterlijk van binnen naar buiten te halen. In totaal is door het Oranje Fonds al ruim 1 miljoen euro uitgegeven aan zo'n 1550 actieve buurten. Naar verwachting zullen aanstaande zaterdag, net als vorig jaar, meer dan 500.000 mensen Burendag vieren.

Eberhard van der Laan, Minister voor Wonen, Wijken en Integratie, bezoekt twee actieve buurten in Amsterdam West. Door het hele land gaan bekende Nederlanders, waaronder Ali B, Thomas Berge en Jeroen Kijk in de Vegte bij buren langs die geld ontvingen van het Oranje Fonds en trakteren hen op taart en Douwe Egberts koffie.

Minister van der Laan in Amsterdam

Stadsdeel Amsterdam-West kan op Burendag rekenen op een bezoek van Minister Eberhard van der Laan. Hij zal twee buurtinitiatieven bezoeken die een bijdrage kregen van het Oranje Fonds.

De minister begint met een bezoek aan de Sloterplas waar een groep wijkbewoners zwerfvuil zal prikken met aansluitend een gezamenlijke picknick. Daarna bezoekt hij Geuzenveld waar een groepje buurtbewoners op bezoek gaat bij Geuzenhoek, een centrum in de wijk voor mensen met een psychiatrische handicap. Zij hopen op die manier tot meer wederzijds begrip te komen en een drempel voor meer contact weg te nemen.

Ook bekend Nederland zal de handen uit de mouwen steken op 26 september. Ben Cramer bezoekt buren van de gemeente IJsselstein en Thomas Berge brengt de buren in Deventer koffie en taart. Ali B zal buurtbewoners in Almere een handje komen helpen.

Activiteiten in heel Nederland

Op www.burendag.nl kunnen buren precies zien welke activiteiten er plaatsvinden in hun buurt. En ook welke buurtorganisaties op 26 september Open Huis houden. Het organiseren van een buurtontbijt staat in Nederland op één als meest aangemelde actie. Ook kunnen mensen nog advies vragen aan de buitenhuisadviseur. Zijn meest gegeven advies is de organisatie van een buurtfeest. De buitenhuisadviseur bezoekt de komende dagen met zijn atelier nog: Alkmaar, Den Helder, Almere, Wageningen en Doetinchem.

Het weer lijkt zaterdag geen belemmering om de handen uit de mouwen te steken. Met een middagtemperatuur van gemiddeld 18 graden en slechts 10% kans op regen belooft het een mooie dag te worden.

Buurt aanpakken voor groter geluksgevoel

Dit jaar staat Burendag in het teken van het thema: 'Maak van je buurt je thuis'. Want, als men tevreden is met de buurt, blijkt het aantal gelukkigen 44 procent hoger dan als men ontevreden is met de buurt. Het percentage ongelukkige mensen blijkt zelfs drie keer zo hoog wanneer men zich niet thuis voelt in de buurt dan wanneer men zich wel thuis voelt. Dit is een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek uitgevoerd door bureau Winkle in opdracht van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Echter, 55 procent van Nederland heeft geen idee hoe zij de buurt gezelliger kunnen maken. Daarom reisde een buitenhuisadviseur anderhalve maand het land door om Nederland te voorzien van advies om de buurt aan te pakken.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.burendag.nl