Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

26 augustus, Amsterdam

Choreografen ITs Festival Amsterdam naar Parijs

Tijdens Spectaculaire, de opening van de Franse Uitmarkt in Parijs, presenteert het ITs festival Amsterdam twee dansvoorstellingen op zaterdag 26 september.

Jong ITs festivaltalent te zien op Spectaculaire
Als enig festival vertegenwoordigt het ITs de Nederlands podiumkunsten op Spectaculaire 2009, het startsein van het Parijse culturele seizoen op 26 en 27 september. Het ITs festival ziet het als een belangrijke taak net afgestudeerde makers te helpen hun weg te vinden in het internationale circuit. Artistiek leider dans Tim Persent heeft de twee jonge choreografen Leena Keizer (winnaar ITs Choreography Award 2008) en Einav Eshel (Makers Dance Present 2009) geselecteerd.

Persent: 'Deze dansmakers hebben tijdens ITs laten zien dat hun voorstellingen een diepere emotionele lading bevatten die ontroert, prikkelt en vooral doet verlangen naar meer. Het Parijse publiek krijgt echt aanstormend Nederlands talent te zien!'

Programma
Leena Keizer danst haar winnende ITs Choreography Award 2008 performance 'Forest within'. In deze danssolo toont zij een vrouw die men altijd ziet, maar waar niemand ooit werkelijk naar kijkt. De voorstelling stond eerder op de Nederlandse Dansdagen en het Runoviikko OFF festival in Finland. Keizer studeerde in 2008 af aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling (SNDO) in Amsterdam. 'Work in Progress' van de Israëlische Einav Eshel is een duet over de communicatie tussen twee mensen die te veel ochtenden samen zijn opgestaan, te vaak slechte seks hebben gehad. Eshel reisde met deze voorstelling eerder naar het ACT festival in Bilbao en het Outnow! Festival in Bremen. Ze studeerde in 2009 af aan ArtEZ, dansacademie Arnhem.

Resultaten internationalisering 2009
Tijdens het afgelopen ITs Festival hebben verschillende internationale programmeurs voorstellingen bezocht en uitgenodigd. Lotte de Beer, winnaar van de Ton Lutz Prijs 2009, is tijdens het ITs festival gescout door de Neu Köllner Oper in Berlijn. Ze gaat een nieuwe muziektheatervoorstelling met Turkse tango regisseren. Tevens is ze in gesprek met de Oper Leipzig over een kleine zaal voorstelling. Het NEU/NOW festival, dat een online platform biedt voor getalenteerde afstuderende makers, programmeerde Einav Eshel, het ACT festival heeft een dans- en twee theatervoorstellingen uitgenodigd in 2010 naar Bilbao te komen en het SKENA-UP festival in Prishtina selecteerde twee theatervoorstellingen voor hun novembereditie. Samen met het MESS festival in Sarajevo en het IFFUT festival in Iran onderzoekt het ITs de mogelijkheid tot wederzijdse uitwisseling van voorstellingen.

Het ITs Festival Amsterdam is het grootste Europese festival voor afstuderend theater- en danstalent uit binnen- en buitenland. Negen dagen lang presenteren zo'n 200 makers en performers zich in ruim zeventig producties voor het eerst aan het (professionele) publiek. De komende jaren legt het ITs festival zich toe op internationalisering. In het internationale bezoekersprogramma biedt het een groeiend platform voor scholen, studenten en programmeurs uit het buitenland. De komende editie van het ITs festival Amsterdam vindt plaats van donderdag 24 juni tot en met vrijdag 2 juli 2010.

Het ITs festival Amsterdam ontvangt financiële ondersteuning van het SNS REAAL Fonds, Gemeente Amsterdam en NFPK+.