Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Pam Emmerik - meesteres van de verbeelding

"Ik wil graag dat uiteenlopende kunstvormen geen saaie kakkers zijn maar elkaar vriendelijk en hopelijk ook in charmante vorm ontmoeten. Ja. Ja.". (Pam Emmerik)

In haar felgekleurde tekeningen, essays, romans, gedichten, monologen en beeldverhalen zoekt Pam Emmerik naar een samenwerkingsverband tussen de beeldende kunst, de dichtkunst en de literatuur. Haar tekeningen bevatten flarden tekst en haar schrijfstijl is licht bizar, bondig en beeldend. Zo omschrijft ze in haar debuutroman 'Soms Feest' (1997) een passerende oma als 'grofbebloemd, oranje. Een traag bloemperk.'

De expositie Woordbloed & Beeldvermaak - van 26 september t/m 29 november 2009 te zien in SCHUNCK* - presenteert een totaalbeeld van Emmeriks gevarieerd en kleurrijk oeuvre.

Haar recente werken op papier zijn in haar eigen woorden ontstaan "tijdens mijn leven na de dood." Eind 2006 viel ze tijdens een slaapwandeling op haar hoofd. "Hersenbloeding, hersenkneuzing, schedelbasisfractuur. Een maand lag ik in coma, waarvan twee weken stervende. Goed klote. Toen ik uit coma kwam was ik een baby, maar wel een baby die goed kon tekenen. Ik tekende eerder dan ik fatsoenlijk praatte. En of mijn tekeningen fatsoenlijk zijn, laat ik maar aan de kijker over. Ik hoop op zijn grote goede hart. Of het hare, dat ook."

Binnen dat kader speelt T.S. Eliot's motto 'In my end is my beginning' in het oeuvre van Pam Emmerik een belangrijke rol. Toch was haar werk ook voor het ongeluk doordrenkt met thema's als leven, eenzaamheid en doodsverlangen, zoals in haar psychologische roman 'Het Bottenpaleis'. Over de kleurrijke personages in haar tekeningen zegt ze: "Zo'n beetje alles dat me bezighoudt komt op mijn tekeningen voor. Boerka's en homo's en hersenbloedingen en punkers en indianen en veel hakenkruizen, nog meer drollen, ook botten en vlinders en bloemen zijn erbij (want het leven valt soms mee, echt waar)."

In Woordbloed & Beeldvermaak zijn Emmeriks recente tekeningen te zien, haar gedichten, romans en essays te lezen en haar bijdragen aan kunsttijdschriften, waaronder De Zingende Zaag en het Spaanse La Cruda te aanschouwen. Bij de tentoonstelling verschijnt een tweetalige catalogus (NL/EN).

Het Woordbloed festival vindt plaats op 26 en 27 september in SCHUNCK*. Katrin Verlende van Campo voert Emmeriks monologen 'Blij als een gebakken ei' en 'I love you in de bosjes' uit. Pam Emmerik interviewt Stijn Huijts & Felix van de Beek en George Moormann & Rozalie Hirs. Anna Noyens van Festes voert Emmeriks monoloog 'Woordbloed' uit en wordt geïnterviewd door Pam Emmerik. En tenslotte signeert Pam Emmerik haar bij Querido verschenen boeken. In de Woordbloed & Beeldvermaak workshop tenslotte kunnen kinderen groepsgewijs zelf een pop-up boek maken met tekeningen van Pam Emmerik. Docenten in het basisonderwijs kunnen een groep inschrijven voor de workshop vanaf de start van de kinderboekenweek op 7 oktober tot de einddatum van de expositie op 29 november.

Expositie Woordbloed & Beeldvermaak

26 september - 29 november 2009
SCHUNCK*, niveau +1 +2

Festival Woordbloed
Uitvoeringen van Pam Emmeriks monologen, interviews door Pam Emmerik en signeersessie Pam Emmerik & boekverkoop door Querido. 26 en 27 september 2009
SCHUNCK* filmzaal, niveau +5 en bibliotheek +2.

Pam Emmerik in de kinderboekenweek
SCHUNCK* educatie en SCHUNCK* bibliotheek verzorgen vanaf de kinderboekenweek tot 29 november een workshop waarin kinderen zelf een pop-up boek kunnen maken met afbeeldingen van Pam Emmerik. SCHUNCK* bibliotheek, niveau +2

SCHUNCK*
Bongerd 18, Heerlen
www.schunck.nl

///////////