Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Expositie Johan Tahon: 'Rode Reuzen en Witte Dwergen'

Van 26 september t/m 29 november is de tentoonstelling 'Rode Reuzen en Witte Dwergen' van kunstenaar Johan Tahon te zien in SCHUNCK*. Zijn grillige, expressieve en kwetsbare mensfiguren in gips en keramiek worden in de vitrine en hal tentoongesteld en zijn dagelijks te bezichtigen.

Het werk van Johan Tahon (Menen, 1965) is een onderzoek naar de condition humaine. Zowel zijn vroege werk in gips als zijn latere werk in keramiek is wit, grillig van vorm en meestal herkenbaar als mensfiguur. In zijn verstilde, ingetogen werk is de mens een onvolmaakt wezen, zoekend naar een zelf en plaats om te kunnen 'zijn'.

Tahons figuren zijn alles behalve ongeschonden. Op vele manieren doet hij de menselijke anatomie geweld aan door onnatuurlijke verlengingen, uitstulpingen en zwellingen, door lichaamsdelen weg te laten of toe te voegen of door vreemde elementen met het lichaam te versmelten - het is beslist geen toeval dat ufo's hem intrigeren. De vervormde figuren bezitten een sterke expressie en extreme kwetsbaarheid. Zijn werken refereren bewust naar een eeuwenoude traditie en lijken dichter bij het expressionisme, of de totems van 'primitieve' culturen te staan. Naast herkenbare Oud-Griekse, Byzantijnse, Egyptische en Oosterse invloeden, is ook de beeldtaal van moderne beeldhouwers te herkennen. Vooral de existentiële ervaring en het gevoel van kwetsbaarheid die uit Giacometti's schimmige gestalten spreekt, lijkt in Tahons oeuvre te weerklinken.

Johan Tahon (1965) studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Hij woont en werkt in Zwalm, Oudenaarde en Iznik (Turkije) en heeft zojuist een gipsen sculptuur 'New Seismo' van 14 meter in het ministerie van Financiën in Den Haag gerealiseerd. Enkele belangrijke (groeps)tentoonstellingen van de afgelopen jaren waren: Xxste Eeuw, Gemeentemuseum Den Haag (2009), The Hands of Art, S.M.A.K., Gent (2008), Against Nature. The Hybrid Forms of Modern European Sculpture, Henry Moore Institute, Leeds (2008), In Fluïdum, Museum Beelden aan Zee, Scheveningen (2006), Once Upon a Time., MuHKA, Antwerpen (2004).

Bij de expositie in SCHUNCK* verschijnt een catalogus met teksten van Stijn Huijts en Jan Hoet.

Rode Reuzen en Witte Dwergen

26 september t/m 29 november 2009
SCHUNCK*
Bongerd 18, Heerlen
Openingstijden tentoonstelling: ma-za 11-23 uur
Toegang gratis
www.schunck.nl

//////////////////


Ingezonden persbericht