Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 17 september 2009

Liz Rosenthal geeft Variety Cinema Militans Lezing op Nederlands Film Festival

Liz Rosenthal, oprichter en directeur van Power to the Pixel in Londen, geeft dit jaar de Variety Cinema Militans Lezing. Zij geeft in deze lezing haar visie op de toekomst van cinema in de huidige maatschappij. De lezing wordt gehouden op zaterdag 26 september 2009 om 18.00 uur in Ottone te Utrecht. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd in het kader van de Holland Film Meeting, het internationale programma van het Nederlands Film Festival.

De vaste invalshoek van de Variety Cinema Militans Lezing, 'de positie en levensvatbaarheid van de cinema in de huidige tijd', is een bewerking van het thema uit het essay 'Cinema Militans' van de Nederlandse filmtheoreticus en criticus Menno ter Braak uit 1926.

Dankzij de digitalisering heeft een groeiend aantal mensen de mogelijkheid films maken en te distribueren. De strijd om de toeschouwer wordt bemoeilijkt door een overvolle markt, waarbij de aandacht van het publiek verdeeld wordt over talloze nieuwe podia, games, online activiteiten en het echte leven. Daarom dient de filmindustrie nieuwe wegen in te slaan om zowel het toekomstige publiek aan zich te binden als dit ongekende nieuwe kijkerspotentieel te benutten en het belang en de waarde van de filmverhalen te vergroten. Dat betekent dat de sleutel voor een digitale toekomst met name in de relatie met het publiek ligt.

Rosenthal zet in haar lezing - Tales from the Digital Frontier -uiteen hoe een nieuwe generatie onafhankelijke filmmakers en producenten meerdere platforms gebruikt om haar verhalen te vertellen, miljoenen kijkers aanspreekt en daarbij een geheel nieuwe bedrijfstak opzet.

Rosenthal is pionier en eerste pleitbezorger van digitale distributie en productie en expert op het gebied van digitale film en media. Ze treedt op als adviseur van internationale mediabedrijven, filmfinanciers, filmmakers en filmfestivals bij het inzetten van de allernieuwste distributie- en productietechnieken en nieuwe zakenmodellen. Liz Rosenthal is onlangs aangesteld als Digital Distribution Strategy Advisor van de UK Film Council.

Het in 2007 opgerichte Power to the Pixel is een bedrijf dat zich wijdt aan de ondersteuning van film en andere media bij de overgang naar een digitaal tijdperk.

De Variety Cinema Militans Lecture werd in voorgaande jaren gehouden door onder meer George Sluizer, Marc Rothemund, Marion Hänsel, István Szabó, Peter Greenaway, Mira Nair, Tom Tykwer en Alan J. Pakula.

Aan de Variety Cinema Militans Lecture wordt aandacht besteed in de Daily van Variety.com en in de Weekly Variety.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 23 september tot en met 2 oktober 2009. De Holland Film Meeting vindt plaats van donderdag 24 september tot en met maandag 28 september.

EINDE PERSBERICHT