26 september Burgerconve ntie over klimaatverandering

17/09/2009 17:45

IST - Instituut Samenleving & Technologie

Burgerconventie in het Vlaams Parlement tijdens wereldwijde consultatie over klimaatverandering,

zaterdag 26 september 2009. Met plechtige overhandiging (18.15u) van de aanbevelingen aan

Jan Peumans, voorzitter Vlaams Parlement.

Een boerin uit de Westhoek, een ambtenaar uit Aalst en een student uit Leuven, -dit zijn enkele van de 100 Vlaamse burgers die bereid zijn gevonden om hun mening te laten horen aan de politieke leiders van overal ter wereld over hoe de klimaatverandering het best aangepakt wordt. Dit gebeurt tijdens een speciale burgerraadpleging in het Vlaams Parlement te Brussel, op 26 september, van 9.30 tot 18.30 u.

De burgerraadpleging in het Vlaams Parlement is een van de 46 bijeenkomsten in 39 landen die op één zelfde dag wereldwijd doorgaan. Het project World Wide Views on Global Warming is tot nu toe de grootste burgerraadpleging ooit. Burgers van alle leeftijden, met heel uiteenlopende achtergrond en uit sterk van elkaar verschillende landen zoals Canada, China, Oeganda, Indonesië en Chili, gaan samen zitten om te bespreken hoe hun politici de wereldwijde opwarming moeten aanpakken.

Wereldwijde burgerraadpleging

De bedoeling van World Wide Views is om de opvattingen van gewone burgers wereldwijd door te geven aan de politieke beslissers. Daarom worden de resultaten van World Wide Views rechtstreeks overhandigd aan Connie Hedegaard, die in december als gastvrouw optreedt voor de Klimaatconferentie (COP15) van de VN. Daar zullen politieke leiders van over de hele wereld immers beslissingen moeten nemen met verreikende gevolgen voor de toekomst van onze planeet.

Professor Jean-Pascal van Ypersele, vice-voorzitter van het IPCC (het Intergovernmental Panel on Climate Change )van de Verenigde Naties zal als ambassadeur van het project tijdens de opening van de Vlaamse burgerconventie hier in Brussel de deelnemers toespreken en danken voor dit engagement.

24 uur durend live evenement

Op 26 september krijgen de burgers in 39 landen dezelfde informatie voorgesteld, waarin ze kennis maken met verschillende dilemma's in het klimaatdebat. Op basis van dat materiaal en hun eigen ervaringen geven de burgers een antwoord op eenzelfde lijst van vragen die is opgesteld door de Deense Raad voor Technologie. De resultaten van de verschillende landen worden geüpload op www.wwviews.org. Tijdens het 24 uur durende online event, zullen drie internationale deskundigenpanels de resultaten bespreken en vinden er live videoconferenties plaats, die door iedereen met toegang tot het internet kunnen bijgewoond worden.

Op ons mediaplatform vindt u video's, foto's en audiointerviews die vrij gebruikt kunnen worden: http://teknologiraad.surfoffice.eu/. Op dat platform hebben we ook een exclusief forum voor de media gecreëerd. Als u daar deel wil van uitmaken, stuur dan een mail (in het Engels) naar manager@wwviews.org om een login en bijkomende informatie te krijgen.

Voor alle verdere inlichtingen en vragen of om deelnemende burgers te contacteren, neemt u contact op met: Willy Weyns, willy.weyns@vlaamsparlement.be tel: 02 552 40 52

of met Lieve Van Damme, lieve.vandamme@vlaamsparlement.be tel: 02 552 40 49

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel