Ingezonden persbericht


Amsterdam, 23 september 2009

PERSBERICHT: FILMMUSEUM PRESENTEERT DVD-BOX WIM VERSTAPPEN TIJDENS NEDERLANDS FILMFESTIVAL

Zaterdag 26 september organiseren Stichting Continue Speelfilmproductie SCS en $corpio Verstappen Films, in samenwerking met het Nederlands Film Festival en het Filmmuseum, een feestelijke bijeenkomst en dvd-presentatie ter gelegenheid van het WIM VERSTAPPEN RETROSPECTIEF tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De Duitse cineast Volker Schlöndorff zal bij deze gelegenheid enkele woorden spreken. Het Tweede Kamerlid John Leerdam (PvdA) reikt het eerste exemplaar van de Verstappen-box uit aan Sylvia Kristel.

In het kader van het project 'Beelden voor de Toekomst' restaureert het Filmmuseum momenteel alle door Wim Verstappen geregisseerde films. .Het Nederlands Filmfestival 2009 vertoont een retrospectief van het oeuvre van Verstappen, waarin al een aantal van deze gerestaureerde films (met prints van geremastered negatief) zijn opgenomen. De filmmaker overleed 24 juli 2004, dit jaar vijf jaar geleden. Ter nagedachtenis brengt het Filmmuseum een dvd uit met Verstappens eerste twee lange films Liefdesbekentenissen (1967) en De minder gelukkige terugkeer van Joszef Katüs naar het land van Rembrandt (1966), Verstappens bijdrage aan de vaderlandse nouvelle vague van de jaren zestig.

Behalve succesvol filmmaker was Verstappen van grote betekenis als oprichter van auteursrechtenorganisaties voor filmmakers. Ook speelde hij in de Nederlandse en Europese filmwereld een belangrijke rol als beleidsmaker. Verstappen was medeoprichter van het Nederlands Film Festival en de bedenker van het Gouden Kalf. Daarnaast was hij een invloedrijk publicist. Met zijn vaak controversiële filmanalyses en -essays heeft hij filmmakers, scenaristen, journalisten en filmstudenten van zijn tijd geïnspireerd en geprovoceerd.

In 1992 ontving Verstappen uit handen van Sylvia Kristel de Dutch Filmmuseum Award voor zijn verdiensten voor de Nederlandse filmindustrie; in 1995 ontving hij een Gouden Kalf voor zijn gehele oeuvre.


---