Ingezonden persbericht


Presentatie: Nuweira Youskine

Zaterdag 26 september 18.00-19.00 uur radio 5 (747 AM)

Islam in Europa, deel 13: Ierland
Na een zomer vol afwisselingen gaat vanaf deze maand de documentaireserie Islam in Europa weer officieel van start. Ditmaal is Ierland aan de beurt; het land dat de meeste mensen alleen maar kennen van de gewelddadige acties van het Iers Republikeins Leger, de IRA. Tegelijkertijd is het ook dit kleine land, dat maarliefst vier Nobelprijswinnaars voor de Literatuur heeft opgeleverd. Met recht een land van uitersten...

Lange tijd had Ierland te kampen met grote emigratiegolven vanwege de schrijnende armoede in het land. Vandaag de dag is het één van de rijkste landen van Europa en trekt het juist immigranten aan. Zoals overal in Europa, brengt dit de nodige onrust met zich mee. Afgelopen juli ontvingen islamitische, Poolse en Indiase inwoners dreigbrieven waarin gedreigd werd hun woning op te blazen indien zij niet snel hun huis zouden verlaten. Wat staat dit grillige land nog meer te wachten?

In de studio spreekt presentatrice Nuweira Youskine verder met docente Maria Bolten. Bolten is verbonden aan de School voor Journalistiek te Utrecht, waar zij veel heeft gedoceerd over de Ierse Kwestie. Ook vertaalde ze twee boeken van Gerry Adams, de leider van de republikeinse Sinn Féinn beweging.