Ministerie van Algemene Zaken

Balkenende tevreden over concrete afspraken G20


Persbericht | 26-09-2009

`Internationale afspraken zorgen voor het behoud van banen. Ook van Nederlandse banen' Dat concludeerde minister-president Balkenende na afloop van de G20-top in het Amerikaanse Pittsburgh.

Samen met minister van Financiën Bos nam hij voor de derde maal op rij deel aan de G20. Tijdens de top maakten de belangrijkste economieën van de wereld onder andere afspraken om bonussen aan te pakken, protectionisme tegen te gaan, het toezicht op financiële instellingen te verbeteren en de armste landen van de wereld bij te staan in hun ontwikkeling.

De G20 top in Pittsburgh vond plaats op 24 en 25 september. Belangrijkste doel van de top was om concrete afspraken te maken voor duurzaam herstel van de wereldwijde economie. 'Goede afspraken op wereldschaal krijgen hun concrete weerslag in onze eigen landen,' beargumenteerde de minister-president. 'De gezamenlijke aanpak van de financiële en economische crisis levert wereldwijd 200 miljoen banen op en meer economische groei.'

Zowel minister-president Balkenende als minister Bos van Financiën toonden zich na afloop tevreden over de gemaakte afspraken, waaronder de aanpak van bonussen. Bonussen kunnen niet langer worden gekoppeld aan kortetermijn-gewin, maar worden pas uitgekeerd als bedrijven op de langere termijn goed presteren.

Bovendien kunnen bonussen worden teruggevorderd als daar aanleiding toe is. 'Een ongelooflijke stap vooruit,' noemde minister Bos deze afspraken. 'Twee jaar geleden was het nog ondenkbaar dat we internationaal dekkende afspraken zouden maken over bonussen.'

Nederland was een van de landen die vooraf pleitten voor een gezamenlijke aanpak van de bonussen. Minister-president Balkenende: 'Perverse bonusprikkels moeten we definitief uitbannen. Voorafgaand aan deze G20 hebben we een brief gestuurd aan alle deelnemers waarin we de Nederlandse aanpak uiteen hebben gezet.

Zeker negentig procent van deze aanpak zien we nu terug in de afspraken.' Alleen een maximering van de bonus tot één jaarsalaris, zoals in de Nederlandse bankencode is afgesproken, bleek niet haalbaar op de G20.

In Pittsburgh kwamen de deelnemers verder overeen dat volgend jaar de zogeheten 'Doha-ronde' succesvol wordt afgesloten. Daarmee worden afspraken vastgelegd om eerlijke wereldhandel te bevorderen en protectionistische maatregelen te voorkomen. Bovendien vond de G20 overeenstemming over het aanpakken van belastingparadijzen en het witwassen van geld.

Met afspraken over bijvoorbeeld de bestrijding van armoede en de stemverhouding binnen het Internationaal Monetair Fonds werd duidelijk dat de belangen van de opkomende economieën en ontwikkelingslanden ook een nadrukkelijker plaats hebben gekregen op de wereldwijde agenda.

Afspraken over de financiering van maatregelen om het wereldwijde klimaatprobleem op te lossen, zijn nog niet gemaakt tijden de G20. 'De tijd was er niet rijp voor,' zei minister-president Balkenende daarover.

De komende tijd zullen de ministers van milieu en Financiën zich buigen over de financiering. 'We hebben nog enkele maanden voor de klimaatconferentie in Kopenhagen. We moeten alles op alles zetten om daar een goed klimaatakkoord te kunnen sluiten.'

Beide Nederlandse bewindslieden zijn tevreden over de voortvarendheid van de G20. Of Nederland, na deelname aan de laatste 3 toppen, ook aanwezig zal zijn bij de volgende G 20 is nog niet zeker.

Maar minister-president Balkenende is optimistisch over een vervolg. 'Onze inhoudelijke inbreng wordt gewaardeerd. Dat zien we in de afspraken die vandaag gemaakt zijn, maar kunnen we afleiden uit de voorbereidingen voor de volgende G20, in Canada. Nederland is al gevraagd voor betrokkenheid daarbij.'