VVD


26-9-2009

Oproep van de VVD naar aanleiding van he tv-programma Kassa.

VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg heeft zaterdagavond een oproep gedaan in het televisieprogramma Kassa aan mensen met twee huizen en dubbele woonlasten, die problemen ondervinden bij het verkrijgen van een vergunning om tijdelijk een van de twee woningen te kunnen verhuren.

Stichting Tijdelijk Twee Woningen (www.tijdelijktweewoningen.nl) heeft zes weken geleden onderzoek gedaan naar de bekendheid van de leegstandswet bij gemeenten binnen Nederland onder 60 gemeenten. Van deze 60 gemeenten bleken 25 gemeenten geen informatie op hun website te hebben. Ook was het bij navraag niet mogelijk om informatie te krijgen over hoe te handelen om een vergunning te krijgen. Het gaat hier dus om 40% van de gevallen. Van deze lijst is op 25 september 2009 bij vier gemeenten gecheckt of de situatie was veranderd, te weten Alkmaar, Almelo, Helmond en Groningen. Dit was niet het geval.

Brigitte van der Burg zou graag een complete lijst willen hebben van gemeenten waar nog niets bekend is over de leegstandswet en waar burgers problemen ondervinden bij het verkrijgen van een leegstandsvergunning. Minister van der Laan ontkent namelijk dat er een probleem is. Brigitte van der Burg zal deze lijst dan aan de minister overhandigen.
Hiervoor heeft ze uw hulp nodig. Als u nu ook problemen ondervindt bij uw gemeente, maar deze komt niet voor in onderstaande lijst, wilt u dit dan alstublieft laten weten. Dit kan via email: brigitte.vdburg@tweedekamer.nl.

De lijst van 25 gemeenten waar de leegstandswet onbekend is, luidt als volgt:


01. Goirle

02.
Helmond

03. Texel

04. Hoorn

05. Edam-Volendam

06. Almelo

07. Maastricht

08. Overbetuwe

09. Terneuzen

10. Alkmaar

11. Son en Breugel

12. Maarssen

13. Oirsterwijk

14. Rijswijk

15. Groningen

16. Sneek

17. Den Helder

18. Middelburg

19. Haarlemmermeer

20. Nieuwegein

21. Arnhem

22. Oirschot

23. Bergen op Zoom

24. Leeuwarden

25. Delft


26 september 2009

Brigitte van der Burg: brigitte.vdburg@tweedekamer.nl