GVB


GVB in de prijzen voor aanpak agressie en geweld

26 september 2009

GVB is een van de drie werkgevers die donderdag 24 september zijn genomineerd voor hun aanpak van agressie en geweld. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Eerder deze maand kreeg GVB een subsidie van ruim EUR 69.000 toegekend voor het `adoptielijnen'project.
Hulpverleners, toezichtshouder en ook dienstverleners krijgen geregeld te maken met agressie bij hun werk. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vindt het belangrijk dat ook de succesvolle bestrijding van die excessen tegen mensen met een publieke functie meer aandacht krijgt een heeft daarom deze prijs, de Veiligheid Publieke Taak Award, ingesteld. Ook de toegekende subsidie komt van het programma Veilige Publieke Taak.

Veilige Publieke Taak Award
GVB heeft de nominatie ontvangen voor het `Masterplan Veiligheid'. Dit plan was voor GVB de start van een integrale aanpak van de agressie en het geweld en de onveiligheidsgevoelens van zowel personeel als reizigers. Het heeft geleid tot een enorme afname van het aantal incidenten en een verbetering van de veiligheidsgevoelens van personeel en reizigers.
Naast GVB zijn de gemeente Spijkenisse en stichting De Hoop genomineerd. 8 oktober wordt in Amersfoort bekend wie de prijs heeft gewonnen.

Subsidie `Adoptielijnen'
Ondanks de successen, blijft ieder incident er een teveel. GVB blijft daarom zoeken naar nieuwe maatregelen en projecten. Een voorbeeld is het `adoptielijnen'-project. Een koppel Handhavers Wet Personenvervoer wordt hierbij gekoppeld aan een lijn of een gebied waar structurele overlast is. Door samen met de lijnteams en eventuele andere partijen als politie, stadsdelen en scholen een Plan van Aanpak op te stellen, kan het probleem veel gerichter aangepakt worden.