CDA afdeling Gelderland


Minister Klink bezoekt Heerde

---

Minister Ab Klink, letterlijk op de werkvloer met de Heerder huisarts P.M. Rooseboom. Hij kreeg mee hoe ze in Heerde al jaren, met succes en genoegen, aan een 'anderhalf lijns gezondheidszorg werken.' foto Henri van der Beek

HEERDE - Het idee van gezondheidsminister Ab Klink om meer gespecialiseerde taken de huisartsenpraktijk binnen te loodsen (zoals controle van patiënten met hartritmestoornissen of diabetes cellulitis) is goed. Het scheelt de patiënt een ritje naar het ziekenhuis, en bij de huisartsen staat er ook een aanzienlijk lager bedrag op het prijskaartje dan bij de specialist.

Maar tegelijkertijd is er veel onduidelijkheid over de voorwaarden en de financiering. "Het idee zelf is dus niet slecht, maar u moet het tempo waarin het gebeuren zal wat aanpassen", gaf de Heerder huisarts P.M. Rooseboom de bewindsman gistermiddag ter overweging mee. Klink kwam kijken in het nieuwe gezondheidscentrum Ahoed te Heerde, waar ze al aardig klaar zijn voor de plannen. Ze investeerden er bijvoorbeeld in ECG-apparatuur om scans te maken. En er is een extra praktijkondersteuner om de taken uit te voeren. In de praktijk bevalt deze 'anderhalf lijns gezondheidszorg' - als mengvorm tussen ziekenhuis en huisarts - uitstekend. "Maar het is de vraag", zei Rooseboom gisteren, "of we de praktijkondersteuner straks kunnen houden. Dat staat en valt met de invulling van de plannen vanKlink.'' De huisarts vond het wel plezierig, zo'n verantwoordelijk bewindsman over de vloer. "We konden laten zien dat we niet met vijf solistische huisartsen zijn blijven zitten, maar toekomstgericht denken met meer assistentie en extra praktijkruimte om meer taken uit te voeren". In verzorgingstehuis Brinkhoven ging de minister in discussie met leiding en personeel, en hij verliet de Veluwe gisteravond natuurlijk niet, voordat burgemeester Dick van Hemmen (Nunspeet) opnieuw zijn zorg had uitgesproken over de aanrijtijden van de ambulances, die nog steeds de norm niet halen.

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 25-9-2009