Groen!

Operatie 'schone handen' voor het Brussel gerecht

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 26 september 2009 in "Veiligheid en justitie"

Groen! neemt met verbijstering kennis van de nieuwe malversaties bij het Brussel gerecht. Dit dossier toont bovendien nogmaals aan dat de strijd tegen financiële en fiscale fraude jarenlang een lachertje was in Brussel. Kamerlid Stefaan Van Hecke dringt aan op grondige hervormingen: 'Een 'Manu Pulitie', een Belgische operatie 'Schone Handen' voor het gerecht is dringend nodig. Extern toezicht is bovendien de enige oplossing om opnieuw vertrouwen te kweken.'

Wat de zaak Merckx betreft vraagt Groen! aan de minister van justitie om (opnieuw) gebruik te maken van zijn positief injunctierecht om een strafrechtelijk onderzoek te doen opstarten naar de praktijken van de heer Merckx als fiscaal substituut. Er is ooit wel een tuchtonderzoek opgestart, maar het is onbegrijpelijk dat de feiten nooit gerechtelijk werden onderzocht. Er dient onderzocht te worden welke tegenprestatie de parketmagistraat mogelijks leverde voor de `diensten' die hij kreeg van zakenlui. Verder vraagt Groen! dat de regering de aanstelling van Merckx als expert bij de V.N. onmiddellijk intrekt. Van Hecke: "Het is een pure schande dat Merckx werd beloond door een topfunctie bij de V.N. Bovendien brengt deze benoeming ernstige schade toe aan het imago van ons land." Deze feiten tonen ook aan dat er dringend nood is aan een nieuwe en performante tuchtregeling voor magistraten.

Grondige hervormingen bij justitie zijn noodzakelijk en taboes moeten sneuvelen. Stefaan Van Hecke: "Deze zaak toont nogmaals aan dat er nood is aan extern toezicht op de magistratuur. Het Brussels gerecht heeft al meermaals aangetoond dat het niet in staat is om zelf orde op zaken te stellen. Extern toezicht, bijvoorbeeld door de oprichting van een Comité J onder parlementair toezicht, is de enige oplossing."

Een slecht functionerend gerechtelijk apparaat is nefast voor de democratie. Het ondergraaft het vertrouwen van de burger in de staat. België is jarenlang een paradijs geweest voor fraudeurs en witte boordcriminelen, dit blijkt duidelijk uit het onderzoek van de parlementaire onderzoekscommissie fiscale fraude dat in mei 2009 haar rapport afwerkte met 108 concrete aanbevelingen om een einde te maken aan de mislukte strijd tegen de fiscale fraude. Groen! roept de regering ook op om onmiddellijk werk te maken van de uitvoering van deze aanbevelingen.

In Italië was begin jaren '90 een operatie `manu puliti' (operatie schone handen) nodig om malversaties en corruptie bij de Italiaanse justitie weg te werken. "Een `operatie schone handen' is meer dan ooit aan de orde bij het Brussel gerecht. Het vertrouwen in het gerecht kan enkel worden hersteld door een kordaat en hard optreden," concludeert Kamerlid Van Hecke.

Contact: Stefaan Van Hecke -
Deel Deel
Stefaan Van Hecke

Federaal Volksvertegenwoordiger