Ingezonden persbericht

Socialistische partij Utrecht

Stop het Schoonrekenen

Naar aanleiding van metingen van de luchtkwaliteit door het onderzoeksbureau Buro Blauw heeft de SP-fractie het rapport "Stop het Schoonrekenen" uitgebracht. De metingen zijn voor 12 straten vergeleken met de berekeningen van de gemeente Utrecht.

Deze verschillen zijn groot, de luchtkwaliteit is aanmerkelijk slechter dan uit de berekeningen zou moeten blijken. In zes straten is het verschil zo groot dat het niet op toeval kan berusten.

De SP roept het gemeentebestuur op om haar luchtkwaliteits plan dat begin oktober wordt verwacht niet te baseren op de huidige aannames met betrekking tot de hoeveelheid (vracht)verkeer. Een plan dat de luchtvervuiling in veel wijken slechter maakt dat zich baseert op verkeerde aannames is onverteerbaar. De gezondheid van de inwoners moet centraal staan in het plan, niet de belangen van grote spelers in het stationsgebied zoals Corio en de Jaarbeurs.

De SP stelt de volgende eisen:

Stop het schoonrekenen. Maak gebruik van de werkelijke hoeveelheden (vracht)verkeer.

Leg een eenvoudig gemeentelijk meetnet voor de luchtkwaliteit aan, zoals in Den Haag en Nieuwegein.

Kom met een nieuw plan, waarbij de luchtkwaliteit in de wijken niet verslechtert.In verschillende wijken, zoals Hoograven, Oog in Al, Zuilen/Ondiep, Oost en NoordOost zijn bewoners actief voor schone lucht. De SP zet zich in om dit verzet te bundelen om zo het gemeentebestuur op andere gedachten te krijgen.

=====