De Doelen Concertgebouw


ANTON! Festival Jazz International Rotterdam 2009
-
Van 22 tot en met 27 september vindt de 9e editie plaats van Festival Jazz International Rotterdam. Het festival vindt plaats in Dizzy, De Unie, WMDC, Watt en in de Doelen. In deze editie is gitarist Anton Goudsmit gastprogrammeur. Anton is vooral bekend van New Cool Collective en wordt betiteld als de leukste gitarist van Nederland. Hij is daarmee tegelijkertijd de meest gevraagde jazzmuzikant van Nederland.
Anton is leading artist van het festival en zal in een paar groepen zijn opwachting maken.
Onder het motto punkyrockyelectroachtigjazzy dingen wordt het bandgevoel op een veelzijdige manier naar voren gebracht. Muziek moet knetteren en broeien! aldus Goudsmit.

Ploctones (NL) - een echt vierkoppig monster
Ploctones is een van de heetste groepen van dit moment. De supersolide ritmische basis en de aantrekkelijke grillige composities van Goudsmit bieden ruimte voor feestelijke uitspattingen en intense intimiteit. In maart 2009 is het 2e album getiteld 050 verschenen bij Challenge Records. Deze is jubelend door pers en publiek ontvangen. Anton Goudsmit - gitaar
Efraïm Trujillo - tenorsax
Jeroen Vierdag - basgitaar
Martijn Vink - drums

Nils-Olav Johansen (NO) - pastiche van country & western Nils Olav Johansen is bekend als de gitarist van Farmers Market. Zijn muziek doet sterk denken aan een pastiche van Amerikaanse country & western muziek. Hij komt met een trio met de in Nederland bekende bassist Mats Eilertsen en Andreas Bye, de meest gevraagde drummer van Noorwegen. Deze is onder meer bekend van zijn samenwerking met Bugge Wesseltoft. Een nieuwe cd van dit trio wordt in het najaar verwacht.

Nils-Olav Johansen - gitaar, banjo
Mats Eilertsen - bas
Andreas Bye - drums

Uri Caine Bedrock trio met Barbara Walker (VS) - The spirit of groove Het Uri Caine Bedrock Trio, met bassist/gitarist Tim Lefebvre en drummer Zach Danziger, slingert de luisteraar heen en weer tussen onvervalste jaren 70 funk en hypnotische op Aphex Twin geënte trancemuziek. Uri Caine is enerzijds een avontuurlijke en dynamische jazzpianist anderzijds een conceptualist die onverwachte verbindingen legt tussen verschillende muziekstijlen. Met interpretaties, bewerkingen en deconstructies van Europese klassiekers verwierf hij zijn grootste bekendheid. Zijn genialiteit wordt vergeleken met die van John Zorn met wie hij ook veel heeft samengewerkt.

Uri Caine - piano, keyboards
Barbara Walker - zang
Tim Lefebvre - basgitaar
Zach Danziger - drums

Dooyeweerd, Blom, Van Hemmen - zelfrelativering als wapen Dit trio verweeft op een aanstekelijke en toegankelijke manier vrije improvisaties met melodieuze ballads. Het bevat een uitgebalanceerde mix van karakters; de energieke drummer Flin van Hemmen heeft een bijzonder bruikbare tegenpool in de relaxte, haast laconieke bassist Arnold Dooyeweerd, die weer het perfecte contragewicht vormt voor het intense spel van saxofonist Jasper Blom.

Jasper Blom - rieten
Arnold Dooyeweerd - contrabas
Flin van Hemmen - drums

Flat Earth Society (BE) - Cheer Me, Perverts!
De wildste, kleurrijkste en minst traditionele jazzbigband uit deze en andere stratosferen is terug met een nieuw album Cheer Me, Perverts!. Alle gebruikelijke FES elementen zijn aanwezig niets gebruikelijks dus: losgeslagen funk, die van de weg raakt en te pletter knalt tegen een muur van verschroeiend samenspel; krakkemikkige jazz, die trots de broek op de enkels draagt; een sereen Miles Davis moment met een beangstigend bezoekje van Alfred Psycho Hitchcock onder de douche.

Peter Vermeersch - klarinet
Luc van Lieshout & Bart Maris - trompet
Stefaan Blancke & Marc Meeuwissen - trombone
Benjamin Boutreur - altsax
Michel Mast - tenorsax
Bruno Vansina - alt- en baritonsax
Berlinde Deman - tuba
Pierre Vervloesem - elektrische gitaar
Peter Vadenberghe - piano & keyboards
Kristof Roseeuw - contrabas
Teun Verbruggen - drums & dustbingrooves
Wim Willaert - accordeon & keyboards
Tom Wouters - klarinet, vibrafoon en keyboards

-
www.ploctones.com
www.jasperblom.com
www.fes.be

---