Waterschap Velt en Vecht


Loozensche Linie opgeleverd met knal



Meerdere knallen waren er zelfs te horen afgelopen zaterdag tijdens de open dag in het gebied van de Loozensche Linie. Is er in het verleden nooit gebruik gemaakt van dit Napoleontische verdedigingswerk, zaterdag 26 september 2009 was het goed raak.

84 schermutselaars in 4 verenigingen schoten als Franse troepen en geallieerde troepen op elkaar in de Linie. De Fransen hadden zich verschanst in het bastion op het eiland. De geallieerden, aangevuld met Duitse huursoldaten in Engelse dienst, bestormden het bastion en waren in elk geval 's middags duidelijke overwinnaars.

Opening
Deze publieksdag volgde op de officiële opening van vrijdagmiddag 25 september 2009. Onze dijkgraaf Wim Wolthuis stak namens het waterschap één van de vijf linten in de grond. Even daarvoor werd door een danser vanaf het eiland met het pontje een koffer gepresenteerd met daarin 2 grote scharen en 3 hamers. De 5 organisaties die betrokken zijn met de Linie moesten nog één keer samenwerken om de openingshandeling te voltrekken. Provincie Overijssel, gemeente Hardenberg, Staatsbosbeheer, de Zwieseborg en waterschap Velt en Vecht hadden allemaal een lint aan een meiboom en een haring om de Linie gezamenlijk op te leveren.

Schep
Dan was er ook nog de schep. Dé schep die in 2007 omlaag getokkeld kwam door Piet Langenkamp van De Zwieseborg. Het waterschap had de schep ontvangen met de boodschap "en nou aan 't wark". Aangezien het waterschap klaar was met de werkzaamheden, werd de schep doorgegeven aan Staatsbosbeheer. Deze nieuwe eigenaar van de gronden van de Loozensche Linie gaf de schep gelijk door aan Napoleon, die middag de vertegenwoordiger van alle cliënten die werken op de Zwieseborg en in de Linie.

Soldaten in bivak
Na de openingshandeling werd het terrein meer en meer ingenomen door schermutselaars. Er groeide een Frans kamp van de Douaniers Imperiales. Er tegenover, gescheiden door het rolstoelpad, ontstond het kamp van de geallieerde troepen, waaronder de Duitse huursoldaten uit Hannover. Pal aan de meander aan de Vecht stond een Frans kampement opgebouwd met takken en doeken.

Open Dag Loozensche Linie
Reveille was al vroeg voor de soldaten, met tromgeroffel of door de fluit werd het signaal aantreden gegeven. Ook al vanaf vroeg in de ochtend klonken schoten in de Linie en werd er gemarcheerd in het veld. Diverse troepenbewegingen werden gesignaleerd. Tussen 11.00 en 16.00 uur waren boeren, burgers en buitenlui welkom in de nieuwe Loozensche Linie. De uitkijktoren was toegankelijk en er lagen bootjes, kano's en waterfietsen om publiek over te zetten naar het eiland en weer terug. Tussendoor werd er getapt bij het water.

Om 12.00 uur vond de eerste veldslag plaats. De Franse troepen lagen in het bastion en sloegen de aanval af van geallieerde soldaten en van de kanonnen die aan de overkant van de meander stonden opgesteld. Het publiek kon alles vanaf de dijk gade slaan, op veilige afstand van al het krijgsgeweld. Om 14.30 uur was de tweede veldslag. Het was goed te zien hoe de geallieerden het bastion bestormden, de Fransen buiten gevecht stelden en er met de Franse dames vandoor gingen.

Bij de ingang en uitgang van het terrein liepen alle gasten langs materieel van het waterschap. De grote maaitrekker en de smalspoortrekker stonden te pronken in het heerlijke zonnetje. Er was informatie over de rattenbestrijding. Natuurlijk konden de opgezette ratten geaaid worden.

In het veld konden kinderen proefjes doen en waterdiertjes scheppen. En zelfs zondag was het druk in de Linie. De hele dag door kwamen wandelaars, fietsers en rolstoelers nogmaals een kijkje nemen in het nieuwe gebied. En de Vecht wordt steeds mooier ...