Ingezonden persbericht

Rotterdam, 19 augustus 2009

JAN PRONK OPENT TWEEDE SEEDS OF CHANGE FESTIVAL

Op zondag 27 september om 13.00 uur, opent Jan Pronk, voorzitter van het IKV en voormalig vertegenwoordiger van de VN, het tweede Seeds of Change Festival te Rotterdam. Met dit jaarlijks terugkerende festival wordt d.m.v. culturele activiteiten op een prikkelende manier aandacht gevraagd voor de vier uitgangspunten van het "Earth Charter". Dit wereldwijd onderschreven "Handvest van de Aarde" biedt een leidraad om het streven naar een duurzame en leefbare wereld om te zetten in beleid en dagelijkse praktijk.

Het tweede Seeds of Change Festival wordt georganiseerd door de stichting Huis van Erasmus in samenwerking met IKV Pax Christi en heeft dit jaar als motto: "Naar een nieuw klimaat van vrede". Met dit (gratis) festival wordt de jaarlijkse Internationale Vredesweek afgesloten.

Het festival vindt plaats op het Grotekerkplein -met het nieuwe stadspodium- en in de Laurenskerk en gebouw De Heuvel. Het festival heeft een parallelle programmering en richt zich op jong en oud. De diverse programmaonderdelen appelleren op een heldere en ontspannen wijze aan het belang van een vreedzame en duurzame samenleving.

Op het hoofdpodium wordt een doorlopend muziekprogramma gepresenteerd, samengesteld door Oscar van Dillen, met optredens van Charanga (Cubaans), Katinga (Braziliaans) en Joseph Bangura (uit Sierra Leone). De muziek wordt afgewisseld met optredens van de Rotterdamse Vredesdichters.

In de Laurenskerk start om 15.00 uur het debat over "Rotterdam Vredesstad: City of Erasmus". Aan dit debat nemen diverse politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties deel, o.a. van Your World. Het debat richt zich op de huidige politieke en maatschappelijke situatie in Rotterdam waarbij tevens wordt getracht om Rotterdam binnen een internationaal perspectief te plaatsen.

Voorafgaand aan het debat worden de bezoekers rondgeleid door leerlingen die hebben meegewerkt aan het ToolBOX-project. Na het debat start het interactieve theaterstuk "Op reis met Erasmus en Rumi". De acteurs nemen de bezoekers mee op reis naar het Erasmushuis, eveneens gevestigd aan het Grotekerkplein.

In de filmzaal van gebouw De Heuvel worden de resultaten getoond van het jongerenproject "Geweldig Charlois" en wordt de film "Kom in actie met het Earth Charter" vertoond. Voor de kleinere kinderen wordt in een tent op het plein een speciaal kinderprogramma aangeboden, o.a. het project "Aarde InZicht". Ze worden uitgedaagd om hun ideeën over vrede en het Earth Charter in kunstwerkjes te gieten die vervolgens worden geëxposeerd.

Gedurende de hele middag kan de informatiemarkt worden bezocht. Op het plein zijn ca 20 kramen opgesteld waar diverse organisaties zich presenteren.

Het festival wordt afgesloten met een uniek evenement: het Straattafeldiner. Ca honderd mensen, die zich op de een of andere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving, worden extra in het zonnetje gezet. Tussendoor treden verhalenvertellers en muzikanten op, die speciale aubades zullen brengen aan de gasten. Het straattafeldiner wordt mede gesponsord door het Rotterdamse bedrijfsleven en was één van de 20 ideeën uit de vorig jaar gepresenteerde "Vredeskit".

Datum en tijd: zondag 27 september 2009, 13.00-19.00 uur

Locatie: Grotekerkplein, Rotterdam

Toegang: gratis

Voor het volledige programma en achtergrondinformatie: www.seedsofchangefestival.nl