Ingezonden persbericht


Datum: 27 september 2009


- Grote brand legt multifunctioneel centrum in de as -

Scherpenzeel (Gld)- Even na drie uur vannacht werd de brandweer van Scherpenzeel gealarmeerd voor een binnenbrand in het multifunctioneel centrum "De Heijhorst" aan de Hovenierslaan te Scherpenzeel. Bij aankomst van de brandweer bleek de brand in een deel van het gebouw reeds uitslaand. De brand ontwikkelde zich in een zeer snel tempo. De brandweer van Scherpenzeel werd bij het blussen van de brand geassisteerd door korpsen uit Barneveld, Renswoude en Woudenberg. Het gebouw moet als verloren worden beschouwd. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Tijdens de opruimwerkzaamheden, enkele uren na het optreden van de band "Mooi Wark", ontdekte het nog aanwezige personeel een brand in een van de zalen van het gebouw. De brand ontwikkelde zich snel. Toen bleek dat eigen bluspogingen geen effect meer hadden is het gebouw ontruimt. De gealarmeerde brandweer van Scherpenzeel was snel ter plaatse. Bij aankomst van het eerste blusvoertuig bleek er reeds sprake van een uitslaande brand. In korte tijd vond opschaling naar 'grote brand' plaats. In verband daarmee werden ook de korpsen van Barneveld, Renswoude en Woudenberg alsmede regionale ondersteuningseenheden gealarmeerd. Ondanks de inzet van meerdere korpsen kon niet voorkomen worden dat het gebouw volledig is uitgebrand. Vanwege de snelle ontwikkeling van de brand en het feit dat zich geen mensen meer in het pand bevonden werd het niet verantwoord geacht om de brand van binnen uit te bestrijden. De bluswerkzaamheden hebben daarom uitsluitend van buitenaf plaatsgevonden.

Het optreden van de band "Mooi Wark" was min of meer de afsluiting van een historie van ruim 35 jaar van "De Heijhorst" in Scherpenzeel. Binnenkort zal een nieuw gebouw, het kulturhus "De Breehoek" aan de Marktstraat, betrokken worden. Diverse verenigingen die nog gebruik maakten van "De Heijhorst" zijn door de brand gedupeerd.

De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

---- --