Koningin aanwezig bij laatste congres van Nederlandse Vereniging van ex-politieke gevangenen uit de Bezettingstijd (1940-1945) in Apeldoorn

Hare Majesteit de Koningin woont maandagochtend 28 september 2009 in Paleis het Loo het laatste congres bij van de Nederlandse Vereniging van ex-politieke gevangen uit de Bezettingstijd (1940-1945), ook wel Expogé genoemd. De vereniging heeft vanwege het geringe aantal leden besloten Expogé per 1 januari 2010 op te heffen. Het laatste congres staat in het teken van een terugblik op de geschiedenis van de vereniging.

Op 28 september 1945 besloten verzetsmannen en -vrouwen die uit gevangenschap of gijzeling waren teruggekeerd een vereniging op te richten. De vereniging richtte zich met name op het opsporen van vermiste medegevangenen en het ondersteunen van weduwen. Ook heeft Expogé zich succesvol ingezet voor een verbetering van invaliditeitsuitkeringen en pensioenregelingen. Daarnaast hebben leden van Expogé jarenlang voorlichting gegeven aan scholieren en hen verteld over het belang van vrijheid en het naleven van de rechten van de mens.

De afgelopen periode stond in het teken van het elkaar ontmoeten tijdens het jaarcongres en het bijwonen van de herdenking op 10 mei op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.

Prins Bernhard sr. was beschermheer van Expogé.

Noot voor redacties (