Senternovem

28-09-2009 | Korea kiest Nederlandse innovatie in elektrisch busvervoer

e-Traction maakt de komende jaren circa 2000 stadsbussen in Korea geschikt voor elektrisch vervoer. De aanlooporder voor de eerste 5 prototype bussen is door de Apeldoornse producent van wielnaafmotoren geboekt om een radicale transitie naar elektrisch stadsvervoer in Korea mogelijk te maken.

TheWhisper
Het Koreaanse enthousiasme voor e-Traction is een direct gevolg van het gebruik van elektrische bussen in de gemeente Apeldoorn. In het kader van het project TheWhisper rijdt vervoerder Veolia met elektrische bussen van e-Traction. Ook energiemaatschappij Eneco is partner in het project, dat verder ondersteuning krijgt van de provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het stadsvervoer in Seoel gaat - net als Veolia in Apeldoorn - gebruikmaken van e-Tractions wielnaafmotor TheWheel, wereldwijd de enig direct beschikbare `direct drive' motor, die over langere trajecten volledig emissieloos rijden mogelijk maakt.

Directe aandrijving
De order vormt een mijlpaal voor de revolutionaire vinding van e-Traction, het betekent voor de wielnaafmotor de doorbraak naar grootschalige productie. In ons land gaat behalve vervoerder Veolia in Apeldoorn ook de RET in Rotterdam begin 2010 VDL-stadsbussen met TheWheel-techniek uitrusten (NEMS-project). Door de directe aandrijving in de achterwielen wordt de CO2-uitstoot drastisch beperkt ( meer dan 50 procent), is over langere trajecten, een aantal uren, zelfs geheel emissieloos rijden mogelijk en legt de bus bijna geruisloos zijn routes af (90 procent stiller dan een normale bus).