CNV Papier en karton: conflict met Sappi 'onvermijdelijk'

28/09/2009 15:19

CNV Bedrijvenbond

Persbericht

CNV Papier en karton (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 28 september 2009


------

CNV Papier en karton acht conflict met Sappi 'onvermijdelijk'

Cao Sappi verder weg dan ooit

Een fors conflict met papierproducent Sappi (Maastricht, Nijmegen) over de nieuwe cao lijkt onvermijdelijk; bijbehorende acties evenzeer. Dat is de inschatting van bestuurder Jean-Marie Severijns van CNV Papier en karton.

Volgens Severijns heeft Sappi geen enkel oog voor de hedendaagse werkelijkheid. Een loonsverhoging van slechts 1,4 procent in bijna twee jaar (21 maanden) terwijl de onderneming nog steeds goede winst maakt, vindt onderhandelaar Severijns "onbehoorlijk".

Belangrijker nog dan de beloning acht de bond de standpunten ten opzichte van oudere werknemers. Sappi heeft in zijn eindbod aangegeven de bescherming van werknemers ouder dan 55 jaar geheel te willen schrappen. Severijns: "Seniorendagen, die immers ervoor zorgen dat mensen gezond de eindstreep van hun loopbaan halen, worden rücksichtlos geschrapt. De compensatie is slechts minimaal. Ik heb daarvoor de term aalmoes al eens gebruikt."

Sappi zet in de ogen van de vakbond ook de deur op slot voor jongere werknemers. "Huidige medewerkers kunnen per twee jaar 500 euro besteden aan ouderschaps- of levensloopverlof. Mensen die nu in dienst komen krijgen zelfs deze ruimte niet meer van de werkgever. Wat een verschraling", aldus onderhandelaar Jean-Marie Severijns.

Op 30 september beslissen de leden of er actie wordt gevoerd voor een nieuwe, betere cao. Severijns zal een verzoek daartoe van harte ondersteunen.





http://www.cnvbedrijvenbond.nl

http://www.cnv.net