95% leden actiebereid voor cao Woondiensten

28/09/2009 16:35

FNV Vakc entrale

Op de vakbondsvergadering van FNV Woondiensten sprak 95% van de ruim 500 bezoekers zich uit vóór acties als de cao-onderhandelingen niet snel tot een cao komen. FNV Woondiensten organiseerde de bijeenkomst in het Beatrix Theater in Utrecht na aanleiding van het moeizame onderhandelingstraject. Medewerkers uit de woningcorporaties hebben als sinds januari geen cao meer en de onderhandelingen liggen sinds 25 juni stil. Breekpunt is het karakter van de cao; FNV Woondiensten wil een moderne minimum-cao waar alleen in positieve zin van afgeweken mag worden. Brancheorganisatie Aedes wil een minimale cao, een kaderbepaling. Werkgevers moeten dan met de ondernemingsraad in onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden. Niet verrassend stemde maar liefst 86% van de aanwezigen tegen zo'n voorstel.

"Ik ben blij dat er zoveel standvastige leden naar Utrecht zijn gekomen." Zo zei Charles Verhoef, eerste onderhandelaar namens FNV Woondiensten tijdens de bijeenkomst. "Ruim 97% van de aanwezigen zei het onprettig te vinden zonder cao te zitten. De werksituatie wordt zo erg onzeker en ook zijn de lonen in 2009 niet meegegroeid. FNV Woondiensten blijft zich inzetten voor goede arbeidsvoorwaarden in een modern jasje."

Naast het karakter van de cao wil FNV Woondiensten een loonsverhoging van twee keer 0,75% in 2009 en twee keer 0,5% in 2010. Daarnaast wil de bond 0,5% van de loonsom - 5 miljoen euro - vrijmaken voor individuele loopbaanontwikkeling. Dit zonder het schrappen van de seniorenuren, zoals Aedes voorstaat. De voorstellen liggen nog flink uit elkaar.