Openbaar Ministerie


* Video's

* Toespraken

* Columns

* Strafzaken

* Terugkijken op een strafzaak

* Publicaties
Overzicht selectie strafzaken van 28 september tot en met 2 oktober 2009
24 september 2009 - Ressortsparket Den Haag
Maandag 28 september 2009
Tijdstip behandeling: 09.30 uur / inhoudelijke behandeling Betreft: gemeenten Terneuzen, Korendijk, Oss, Den Bosch, Schipluiden, Echt-Susteren, Aalburg, Maasdriel, Meerssen, Drimmelen, Neerijnen, Zevenaar, Ridderkerk, drie medeverdachten van een reeks (pogingen en voltooide) inbraken in supermarkten in kleinere gemeenten waarbij steeds een gat in het dak werd gemaakt waardoor verdachten naar binnen konden om geld en goederen te stelen uit het magazijn (met name sigaretten).
Aantal verdachten: 3
Appel: verdachten

1) t.a.v. 2 verdachten 16 maanden gevangennisstraf
2) t.a.v. 1 verdachte 5 maanden gevangenisstraf

Tijdstip behandeling: 13.30 uur / uitspraak
Betreft: Den Haag, 12 mei 2008, man wordt ervan verdacht zijn vriendin door het hoofd en kaak te hebben geschoten. Het slachtoffer heeft dit overleefd.
Aantal verdachten: 1
Appel: OM
Eis eerste aanleg: 9 jaar gevangenisstraf
Uitspraak eerste aanleg: 6 jaar gevangenisstraf Eis hoger beroep: 9 jaar gevangenisstraf

Dinsdag 29 september 2009
Tijdstip behandeling: 09.30 of 13.30 uur / uitspraak Betreft: Rhoon, 29/30 december 2007, drie broers en een vriend worden verdacht van een schietpartij tijdens een illegale straatrace. Aantal verdachten: 4
Appel: verdachten (3x), OM (4x)
Eis eerste aanleg: 7 jaar gevangenisstraf (medeplegen poging moord) Uitspraak eerste aanleg: 4 jaar gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk (openlijke geweldpleging)
Eis hoger beroep: t.a.v. alle vier: medeplegen poging moord t.a.v. 2 verdachten: 8 jaar gevangenisstraf
t.a.v. 3) 7 jaar gevangenisstraf
t.a.v. 4) 24 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar

Woensdag 30 september 2009
Tijdstip behandeling: 09.30 uur / inhoudelijke behandeling Betreft: zaak Piranha II, verdenking van deelname aan een criminele organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven, medeplegen met het oogmerk om voor te bereiden en te bevorderen dat moord/doodslag wordt begaan en medeplegen van handelen in strijd met de wet wapens en munitie (twee machinepistolen en een revolver + munitie)
Aantal verdachten: 2
Eis eerste aanleg:
t.a.v. 1: 1 jaar gevangenisstraf waarvan 261 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar
t.a.v. 2: 1 jaar gevangenisstraf waarvan 291 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar
Uitspraak eerste aanleg: t.a.v. beiden 3 jaar gevangenisstraf (o.a. bewezenverklaard deelname aan een terroristische organisatie) De zitting vindt plaats in de extra beveiligde zittingszaal aan de Zuidermolenweg 1 in Amsterdam-Osdorp.

Link met Piranha I: de verdachten in Piranha I vormden de centrale figuren binnen de terroristische organisatie. Door de verdachten in Piranha II werd ten behoeve van deze organisatie o.a. een woning in Brussel gehuurd. Zij verzorgden tevens de diverse autoritten met leden van de organisatie tussen Nederland en Brussel over en weer.

De verdachten vervulden in de structuur van de organisatie met hun handelen en de vervulde rollen een belangrijke faciliterende positie, aldus de rechtbank. Samen met de verdachten in Piranha I hadden ze volgens de rechtbank het voornemen aanslagen te plegen op politici. De rechtbank heeft bovendien aannemelijk gevonden dat de aangetroffen vuurwapens bestemd waren voor de kennelijke uitvoering van dit voornemen.