Onderzoek toont aan: tweede huis wordt ingezet voor de verhuur Publicatiedatum: 28-09-2009

Makelaars starten full service dienstverlening

Amsterdam, september 2009 - Onderzoek van Second Home International toont aan dat huiseigenaren en masse het tweede huis verhuren aan derden. Hiermee worden de dubbele woonlasten en het onderhoud voor huis, tuin en zwembad gedekt. Makelaars spelen hierop in en bieden nu verhuurservice aan, andere huiseigenaren maken gebruik van een verhuurbureau of verhuren zelf rechtstreeks hun 'second home'. Ook bij de inrichting wordt tegenwoordig al rekening gehouden met de verhuur.

Hufterproof
Van de ondervraagden zegt 48% het tweede huis te verhuren. Bij de inrichting van het tweede huis houdt het merendeel van de ondervraagden rekening met eventuele verhuur. Het huis wordt degelijk ingericht, duurzaam en gebruiksvriendelijk, niet te luxe en zelfs 'hufterproof' dat wil zeggen met goedkoop meubilair en een inrichting waar zo weinig mogelijk kapot kan worden gemaakt .
Meer dan de helft besteedt de verhuur uit aan een verhuurbureau, de andere helft regelt verhuur zelf via familie, vrienden en oproepen in kranten en/of op websites. Qua verhuurperiode verwacht het grootste deel van de ondervraagden het tweede huis drie tot zes maanden per jaar te verhuren. 27% van de ondervraagden die het tweede huis niet verhuurt geeft als grootste bezwaar aan dat ze het als onprettig ervaren wanneer er vreemden in hun huis zitten.

Full service makelaars
Makelaars met aanbod van tweede huizen spelen in op de populariteit van de verhuur van tweede woningen. ItaliaCasa opende net drie nieuwe vestigingen in Italië en beschikt daarmee over vijf kantoren met Nederlands sprekende medewerkers. Laura de Rooy-Dekker van ItaliaCasa zegt over deze tendens: "Wij merken dat onze klanten steeds meer op zoek zijn naar full service dienstverlening bij de aankoop van een tweede huis in het buitenland. Onze klanten spreken vaak de taal niet en hebben na de aankoop van een tweede huis veel vragen waar ze geen raad mee weten. ItaliaCasa biedt daarom full service dienstverlening aan zoals aan- en verkoopbemiddeling, begeleiding bij bouw en verbouw, juridisch en financieel advies, verhuur en onderhoud van de tweede woning."
Ook Antoon Roks van MASA International, dat tweede huizen in Spanje aanbiedt, ziet dat de mogelijkheid tot verhuur een sterk verkoopargument is. Roks zegt hierover: "MASA is speciaal voor de Nederlandse kopers enkele jaren geleden een verhuurtak opgestart. Hiermee verzorgen wij de verhuur via de eigen en externe websites. De eigenaren kunnen natuurlijk ook zelf voor huurders zorgen. De kosten van een tweede woning zijn door de verhuuropbrengsten erg beperkt. Het beheer wordt in Spanje door Nederlandse beheerders uitgevoerd en de ervaringen van klanten hierop zijn erg positief."

Second Home International
Second Home International biedt volop informatie voor wie overweegt een tweede huis te kopen. De grootste en meest betrouwbare publieksbeurs op het gebied van tweede huizen in Europa.
De najaarseditie vindt plaats van vrijdag 9 tot en met zondag 11 oktober in Jaarbeurs Utrecht. Hal 3 en 4 staan die dagen tussen 11.00 tot 18.00 uur volledig in het teken van je eigen huis in het buitenland. Zie voor meer informatie www.secondhome.nl.

_*_*_*_*_*_