Rathenau Instituut


Leven als Bouwpakket

Minuscule sensoren die ons alarmeren wanneer de allereerste kankercellen zich in ons lichaam vormen. Een `exoskelet' dat soldaten in staat stelt zware bepakking te dragen. Nieuwe synthetische organismen die waterstof of ethanol produceren als oplossing voor energie- en klimaatproblemen. Een spiegel die je toont hoe je eruit gaat zien als je je huidige ongezonde leefstijl voortzet.

Sciencefiction
Nanotechnologie, biotechnologie, informatietechnologie en neurowetenschappen raken steeds verder met elkaar verweven en roepen een grote ambitie op: de werkelijkheid naar eigen wens ontwerpen, opbouwen en verbouwen - desnoods molecuul voor molecuul. Kortom: het leven als bouwpakket. Sciencefiction? Niet lang meer. Op dit moment werken wetenschappers en technologen over de hele wereld hard aan dit soort toepassingen.

Essaybundel
Met de essaybundel Leven als Bouwpakket plaatst het Rathenau Instituut de discussie over wat maakbaar is en wat we moeten aanvaarden in een nieuw perspectief. Zullen we binnenkort mensen en andere levensvormen verbeteren, ontwerpen en bouwen? Meer maakbaarheid leidt niet vanzelf tot meer gezondheid, vrijheid of duurzaamheid. Wat willen we winnen? Wat kunnen we verliezen?

Nanodialoog
Dinsdag 29 september ontvangt Peter Nijkamp van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie het eerste exemplaar van Leven als Bouwpakket. Met het boek wil het Rathenau Instituut de Commissie en de deelnemers aan de nanodialoog een kader aanbieden voor de discussie over nanotechnologie, maakbaarheid, veiligheid, gezondheid en privacy.

Contactpersoon:
Bart Walhout