Minister Van der Hoeven bij start dialoog over nanotechnologie

23/09/2009 14:44

Booij, Klusman en Van Bruggen

Minister Maria van der Hoeven bij start Maatschappelijke Dialoog over Nanotechnologie

Op dinsdagmiddag 29 september vindt in de Nieuwe Kerk in Den Haag de start van de maatschappelijke dialoog over Nanotechnologie plaats. Peter Nijkamp (voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie) presenteert die dag de dialoogagenda van de commissie en biedt deze aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken aan.

Nanotechnologie gaat over het onderzoeken en ontwikkelen van structuren met een grootte van een miljoenste millimeter. Dat principe lijkt ongekend veel mogelijkheden te bieden. Zo kan katoen zo worden aangepast dat het onkreukbaar wordt, worden chips nog kleiner (en dus ook de apparaten die zij aansturen) en kunnen bijvoorbeeld medicijnen veel effectiever worden ingezet, doordat ze dankzij nanotechnologie naar de exacte plek in het lichaam worden gedirigeerd. Ook op milieugebied zijn er mogelijkheden: denk bijvoorbeeld aan energiebesparing of een effectievere afbraak van afvalstoffen. Maar er is ook een keerzijde: sommige nanodeeltjes kunnen bij onbeheerst gebruik en ongecontroleerde verspreiding gepaard gaan met mogelijke risico's voor mens en milieu, of met ethische vraagstukken.

De onafhankelijke Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie - onder voorzitterschap van Prof. dr. Peter Nijkamp - is een half jaar geleden ingesteld om de maatschappelijke meningsvorming over nanotechnologie te stimuleren. Deze dialoog wordt weliswaar al een aantal jaren gevoerd, maar vooral in kleine, voornamelijk wetenschappelijke kring. De beoogde maatschappelijke dialoog moet antwoord geven op de vraag hoe de Nederlandse samenleving staat ten opzichte van de kansen en risico's van deze technologie en hoe we om moeten gaan met de mogelijke maatschappelijke en ethische gevolgen van de verschillende toepassingen.

De afgelopen maanden heeft de Commissie onder meer tijd besteed aan het inventariseren van thema's die volgens belanghebbenden en andere geïnteresseerden een rol spelen of zouden moeten gaan spelen in de maatschappelijke dialoog. Ook is er in opdracht van de Commissie een nulmeting gehouden onder burgers naar hun kennis en mening over nanotechnologie. De bijeenkomst op 29 september vormt het startpunt voor de dialoog. De bedoeling is om te komen tot een vrijmoedige gedachtewisseling over nanotechnologie.

Het programma van 29 september in De Nieuwe Kerk in Den Haag:

15.30 Inloop

16.00 Welkomstwoord dagvoorzitter Jan Douwe Kroeske

16.05 Presentatie door Peter Nijkamp, voorzitter Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie: 'Naar een maatschappelijke agenda over nanotechnologie'

16.20 Reactie door Minister van der Hoeven, minister van Economische Zaken

16.30 Start van de dialoog: Rondom 10-debat in drie ronden:


- De mogelijkheden van nanotechnologie - Wat kunnen we in de komende jaren verwachten?


- De ethische en maatschappelijke onzekerheden van nanotechnologie


- De invulling van de dialoog - Hoe halen we het meeste uit de dialoog?

17.30 Afsluiting door dagvoorzitter Jan Douwe Kroeske

17.35 Afsluiting programma door livesampler Eboman

17.45 Overhandiging 'Leven als Bouwpakket' van Jan Staman (directeur van het Rathenau Instituut) aan Peter Nijkamp (voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie)

17.50 Borrel

De startbijeenkomst van de dialoog wordt georganiseerd door Nanopodium: een initiatief van de onafhankelijke Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie. Nanopodium is een podium voor het uitwisselen van gedachten, meningen, ideeën en suggesties om met elkaar in gesprek te komen over kansen en bedreigingen van nanotechnologie voor individu en samenleving (www.nanopodium.nl).





http://www.nanopodium.nl