Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Onder Onze Voeten: de archeologie van Nederland

23 september 2009

De Nederlandse bodem herbergt schatten van ongekende waarde. Met het publieksboek Onder Onze Voeten biedt NWO al deze schatten het podium dat ze verdienen. Aan de hand van nieuwe en oude ontdekkingen, bijzondere vondsten en nieuwe inzichten wordt de complete archeologische geschiedenis van Nederland verteld, vanaf de vroege prehistorie tot en met de tweede wereldoorlog.

Onder onze voeten, soms een paar centimeter, soms vele meters diep, ligt een deel van onze geschiedenis verborgen. Maar tot voor kort bleef die kennis, ook al waren de schatten inmiddels opgegraven en in kaart gebracht, verborgen voor het grote publiek. Onder Onze Voeten brengt daar verandering in. Dit actuele, kleurrijke en aansprekende overzicht van de Nederlandse archeologie biedt een nieuw podium aan de geschiedenis. Zo laat het voor het eerst zien wat archeologische vondsten ons kunnen vertellen over de tweede wereldoorlog.

De Oogst van Malta

Het boek Onder Onze Voeten is een initiatief van het NWO-programma De Oogst van Malta. In het verdrag van Malta legden Europese regeringen in 1992 vast dat archeologische vindplaatsen beter beschermd moeten worden. Doordat er in Nederland veel gegraven en gebouwd wordt, zien bedrijven en overheden zich gedwongen om de grond die zij verstoren door archeologen in kaart te laten brengen. Dit heeft er voor gezorgd dat de kennis van ons 'bodemarchief' de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Met het programma De Oogst van Malta wil NWO al die nieuwe kennis bundelen. Onder Onze Voeten maakt deze kennis ook voor een breed publiek toegankelijk.

Op 29 september 2009 zal het boek feestelijk gepresenteerd worden in SPUI25 te Amsterdam van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelding is verplicht via www.spui25.nl. Wim Weijland, directeur van het Rijksmuseum van Oudheden, neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

De auteurs

Over de auteurs: Evert van Ginkel (1955) studeerde prehistorie in Leiden en heeft sinds 1987 een eigen archeologisch en cultuurhistorisch presentatiebureau. Hij schrijft boeken, maakt tentoonstellingen en verzorgt educatief en audiovisueel materiaal over de Nederlandse archeologie. Leo Verhart (1952) is oud-conservator van het Rijksmuseum van Oudheden en momenteel verbonden aan het Limburgs Museum in Venlo. Hij is prehistoricus, auteur van populairwetenschappelijke publicaties en maker/presentator van televisieprogramma's over de archeologie.

..............................

Meer informatie:

* NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
* +31 (0)70 344 07 13, voorlichting@nwo.nl

laatst gewijzigd op 23 september 2009

publicatie Onder onze voeten. De archeologie van Nederland