Csi-onderzoek scholieren live via internet

24/09/2009 10:42

Platform Bèta Techniek

Havo-vwo scholieren in het hele land kunnen op dinsdag 29 september via internet live zien hoe scholieren van Stedelijk Gymnasium Arnhem forensisch entomologisch onderzoek hebben gedaan. Prof.dr. Marcel Dicke, Spinozaprijswinnaar en hoogleraar Entomologie van Wageningen Universiteit, leert hen van alles over dit onderzoek. De les is speciaal opgezet om het nieuwe schoolvak Natuur, Leven en Technologie (NLT) te promoten dat actuele onderwerpen behandelt uit de bètawetenschap en technologie en sinds twee jaar wordt gegeven op havo en vwo. Op dit moment doet meer dan 40% van de havo/vwo-scholen mee met NLT.

Hoogleraar Dicke geeft de NLT-les op het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Hij vertelt over forensische methoden met behulp van insecten, zoals voor het vaststellen van het tijdstip van overlijden, het bewijzen van verplaatsing van lichamen en kadavers, en de invloed van temperatuur, weersomstandigheden en jaargetijden op ontbindingsstadia en de aanwezige insecten.

Dicke laat beelden zien van een practicum dat leerlingen op 16 september hebben gedaan in de Ooijpolder bij Nijmegen op een dode ree: Estimated time of death? Leerlingen uit het hele land kunnen per email reageren en vragen stellen tijdens de les. De NLT-les is georganiseerd door Wageningen Universiteit en Stedelijk Gymnasium Arnhem op initiatief van het Landelijk Ontwikkelpunt NLT en Platform Bèta Techniek. Hij duurt van 14.00 - 15.30 uur en wordt live uitgezonden via internet: www.betavak-nlt.nl.

Over Natuur, Leven en Technologie (NLT)

Meer dan veertig procent van de HAVO-VWO scholen geeft dit schooljaar het vak Natuur, Leven en Technologie. Universiteiten, hogescholen en kennisinstituten hebben zich sterk gemaakt voor de invoering van NLT. NLT wordt gegeven in de bovenbouw en is een keuzevak voor leerlingen met een profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. NLT is een vak dat bestaat uit uiteenlopende modules, zoals Plaatsbepaling en navigatie, Waterstofauto, Brandstof voor het Leven, en Forensische technieken. Havo-leerlingen doen maximaal acht modules, vwo-leerlingen maximaal elf. Het lesmateriaal van NLT is gratis voor docenten en leerlingen en is digitaal beschikbaar via www.betavak-nlt.nl.





http://betavak-nlt.nl/