Gemeente Mook & Middelaar


Rampenoefening in de gemeente Mook en Middelaar

Dinsdag 29 september vanaf 14.00 uur tot circa 19.30 uur vindt er een praktijkgerichte rampenoefening plaats in de gemeente Mook en Middelaar

Â

Een ramp in de gemeente. Het is te hopen dat we daar nooit mee te maken krijgen. Maar natuurlijk kan zich ook in onze gemeente onverwachts een ramp voordoen. Daarom is het belangrijk dat de gemeente met alle hulpverleningsinstanties regelmatig oefent hoe men moet handelen bij een ramp of ernstig incident. Kennis en kunde van de gemeentelijke medewerkers worden door middel van de oefening op een goed niveau gebracht en ook gehouden.

Â

Een onderdeel uit de oefening is bijvoorbeeld dat bij rampen en grote ongevallen het kan zijn dat mensen (volwassenen en kinderen) het rampgebied moeten verlaten. Brand en ontploffing kunnen mensen dakloos maken. Om deze mensen te beschermen worden ze geëvacueerd. Natuurlijk worden deze mensen niet aan hun lot overgelaten. De gemeente zorgt voor de opvang en verzorging van deze groep. In het rampenplan is dan ook een hoofdstuk opgenomen waarin dit geregeld wordt: het proces opvang en verzorging.

Â

Voor het slagen van de oefening is het noodzakelijk om zo realistisch mogelijk te oefenen. Hiervoor hebben wij figuranten uit alle denkbare categorieën (o.a. jongeren, ouderen, kinderen, ouders, grootouders, enzovoort) bereid gevonden om mee te werken. Ook de rampplek (hoek Kon.Julianastraat/Groesbeekseweg) is zo realistisch mogelijk ingericht.