Amsterdam RAI

Giny Vos ontwerpt kunstwerk voor RAI Elicium

18 sep 2009

Kunstenares Giny Vos heeft in opdracht van Amsterdam RAI het kunstwerk âKristalpaleisâ ontwikkeld voor het nieuwe gebouw, RAI Elicium. Tijdens de officiële opening van RAI Elicium op dinsdag 29 september zal het kunstwerk voor het eerst branden.

Het Kristalpaleis is te vinden bij de entree van het Elicium en bestaat uit een structuur van witte leds die verwijzen naar de belangrijkste activiteiten van Amsterdam RAI. Het kunstwerk is een kubus van licht. In deze structuur van lichtpuntjes, die bestaan uit witte LEDs, verschijnen herkenbare ruimtelijke objecten. Het Kristalpaleis toont zo de verborgen dynamiek die het leven in de RAI bepaalt. Haar naam dankt het kunstwerk aan de led-lampjes in de stalen buizen, die lijken op diamanten.
Â
4.096 lichtpuntjes
Het Kristalpaleis bestaat uit 256 lange dunne aluminiumbuizen van 8 meter lang die tussen het plafond van het Elicium en de kelderverdieping van de parkeergarage gespannen zijn. In deze structuur bevinden zich 4.096 lichtpuntjes elk opgebouwd uit 6 witte LEDs, het geheel wordt aangestuurd door een computer. Â
Giny Vos
Kunstenares Giny Vos werkt voornamelijk in de openbare ruimte. Zij maakt grootschalige ontwerpen in binnen- en buitenland en gebruikt daarbij nieuwe media en licht. Momenteel wordt een ontwerp van haar, getiteld White Noise, voor de KPN zendmast op de Zuidas uitgevoerd. Dit kunstwerk zal vanaf november 2009 te zien zijn.
Â
Nieuwe gezicht
Met het Elicium heeft de RAI een nieuw, eigentijds gezicht en zijn de verschillende delen van de RAI nu met elkaar verbonden. Het duurzame gebouw is ontworpen door het Amsterdamse bureau Benthem Crouwel Architekten, eerder verantwoordelijk voor onder meer WTC Schiphol, Schiphol Plaza en de toekomstige uitbreiding van het Stedelijk Museum. Het Elicium is een combinatie van een beurs-, congres- en vergadergebouw. Daardoor kan Amsterdam RAI zich nog nadrukkelijker richten op het faciliteren van â de voor de stad Amsterdam zo belangrijke â grote, internationale, meerdaagse evenementen. Â
Zijn Koninklijke Hoogheid
Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent op dinsdag 29 september 2009 het Elicium. Na de officiële opening zal een rondleiding door het nieuwe gebouw starten bij het kunstwerk het Kristalpaleis.


*