Gemeente Almere

Ondertekening Stadsmanifest

29-09-2009 | Start: 19:00 | Eind: 19:30 | Locatie: Stadhuis Almere

Persuitnodiging

In aanloop naar het besluit dat het kabinet dit najaar neemt over de groei van Almere, wordt door een groot aantal Almeerse partijen het `Stadsmanifest Almere 2.0' opgesteld. Maatschappelijke organisaties op het gebied van (onder andere) zorg, economie, veiligheid, natuur, bouw en onderwijs hebben - op basis van de Concept Structuurvisie Almere 2.0, die in juni van dit jaar is gepresenteerd aan de ministers Cramer en Eurlings - gewerkt aan een gezamenlijk `geluid' richting Den Haag. Het manifest, waar momenteel de laatste hand aan wordt gelegd, wordt gepresenteerd en getekend op dinsdag 29 september 2009. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Waarom een Stadsmanifest?
In de Concept Structuurvisie Almere 2.0 heeft het Almeerse gemeentebestuur de gewenste groeirichting verankerd. Aan deze Structuurvisie liggen niet alleen fundamentele uitgangspunten en een groot aantal onderzoeken ten grondslag, maar ook de gesprekken met betrokken partijen. Hoewel deze dialogen de Structuurvisie (mede) hebben gevormd, is de visie met name een bestuurlijk product. In het Stadsmanifest benadrukken de maatschappelijke partners wat zíj de kernpunten vinden als het gaat om de groei van de stad. Met het manifest tonen de partners hun betrokkenheid bij de stad, en committeren zij zich aan de (uitwerking van de) plannen.

Procedure
Op 2 september jl. zijn de maatschappelijke partners bijeen geweest om in gezamenlijkheid de hoofdlijnen van het manifest te schetsen. Vervolgens hebben zij een kerngroep benoemd, die deze hoofdlijnen verder heeft uitgewerkt. Wim Meijer, ambassadeur van het project Schaalsprong Almere, is voorzitter van de kerngroep. De kerngroep heeft een concept manifest opgesteld, dat in de afgelopen weken door de verschillende partijen is becommentarieerd. Op dit moment worden de laatste reacties verwerkt, zodat wordt gekomen tot een breed gedragen manifest.

Vervolg
Op 29 september aanstaande wordt het `Stadsmanifest Almere 2.0' in de Raadzaal van het Stadhuis gepresenteerd, toegelicht en ondertekend. Vervolgens wordt het manifest aangeboden aan het gemeentebestuur van Almere: aan burgemeester Annemarie Jorritsma en wethouder Adri Duivesteijn, en aan de voorzitter van de gemeenteraad, Klaas Wolzak.

De kerngroep zal het manifest vervolgens aanbieden aan minister Jacqueline Cramer (VROM), zodat de standpunten van de maatschappelijke partijen kunnen worden betrokken bij de besluitvorming over de groei van de stad. Dit gebeurt op 1 oktober aanstaande in Den Haag.

Locatie en tijd
Raadzaal Stadhuis Almere, 19.30-20.30 uur. Na afloop is er gelegenheid vragen te stellen.