NCRV

Man bijt hond

Lolita rage, nu ook in Nederland

Dinsdag 29 september

18.50 uur, Nederland 2

Japan loopt voorop als het gaat om mode en stijl. Het Japanse straatbeeld toont al jaren opvallende meisjes die gehuld gaan in lieflijke jurkjes met petticoat in Victoriaans stijl, de Lolita's. Uit Japan is die Lolita stijl overgevlogen heeft inmiddels al een harde kern opvallende aanhangers. Man bijt hond volgt vandaag Leyla en haar vriendinnen. Leyla is 24 jaar en draagt sinds ongeveer vijf jaar kleding in de stijl van âGothic Lolitaâ. Zij heeft een kledingwinkeltje met Lolita kleding uit met name Japan. Het is het enige winkeltje in Nederland. Ook heeft zij een lolitaforum opgericht waar ongeveer honderdtwintig meiden uit Nederland en België lid van zijn. Een aantal keren per jaar komen de meiden bijelkaar.

De 43-jarige Friese geitenboer Frans is een oermens pur sang. Vandaag gaat hij shoppen. Hij heeft een nieuwe blouse nodig en een nieuwe broek. We gaan met hem mee naar de tweedehands kledingwinkel. Frans heeft maar weinig tijd nodig om een keuze te maken. Het wordt een ruiten blouse en een bruine broek.

Hond schuift vandaag aan tafel bij een man die onlangs een hersenbloeding heeft gehad. Nu is hij vooral bezig met zijn hobby: kanariepietjes.