Gemeente Wijdemeren


Alfahulp blijft mogelijk

Alfahulp blijft mogelijk

Door wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) mogen zorginstellingen vanaf 1 januari 2010 alleen nog alfahulpen inzetten die in loondienst zijn.

Alfahulp is één van de vormen van thuishulp. De alfahulp verricht huishoudelijke werkzaamheden (zorg in natura) bij mensen die dat niet meer zelf kunnen doen. Door een wetswijziging mag deze zorg vanaf 1 januari 2010 alleen maar geleverd worden door een medewerker in loondienst van de thuiszorginstelling. Dit heeft gevolgen voor mensen die momenteel zorg van een alfahulp ontvangen.

Wat verandert niet?
De aanspraak op hulp verandert door de wetswijziging niet. De uren en functies die u toegekend heeft gekregen, blijven ongewijzigd.

Wat verandert er dan wel?
De thuiszorginstellingen bieden de alfahulpen de mogelijkheid aan om in dienst te treden van hun organisatie. Niet alle alphahulpen willen dat. Het is belangrijk dat u op tijd met uw hulp overlegd over de situatie na 1 januari 2010. Er zijn drie mogelijkheden:
1. Uw huidige hulp wil graag een arbeidsovereenkomst aangaan. In dat geval kunt u bij de thuiszorginstelling aangeven dat u dezelfde hulp wilt houden.

2. Uw huidige hulp wil geen arbeidsovereenkomst aangaan en wil graag zelfstandig blijven werken. U bent tevreden over uw hulp en wilt haar graag houden. In dat geval kunt u een persoonsgebonden budget aanvragen bij het WWZ loket. Het WWZ loket helpt u verder bij de aanvraag voor een PersoonGebonden Budget (PGB). Een voorwaarde bij een PGB is het bijhouden van een administratie van de betalingen aan uw hulp. De Sociale VerzekeringsBank (SVB) kan u hierbij helpen. De gemeente Wijdemeren heeft hiervoor een contract afgesloten met de Sociale VerzekeringsBank en betaalt hiervoor. Het kost u niets. Als u hiervan gebruik wilt maken belt u: (030) 264 82 00 of surft u naar www.pgb.nl (kies bovenin voor persoonsbonden budget). Op deze website leest u waarbij de SVB u kan ondersteunen.

3. Uw huidige hulp wil geen arbeidsovereenkomst aangaan, maar zelfstandig blijven. Maar u wilt zorg in natura blijven ontvangen. In dat geval kunt u uw huidige hulp niet langer houden. De thuiszorginstelling gaat een andere hulp voor u zoeken.

Advies nodig?
Vindt u het moeilijk een keuze te maken? U kunt u het WWZ loket vragen om advies. Zij zijn dagelijks tussen 9.00 en 13.00 uur bereikbaar op nummer 0900-7778888 (lokaal tarief).

(29-09-2009)