Erica Terpstra reikt sportinnovatieprijs uit

29/09/2009 10:00

Bureau & Zo

Erica Terpstra reikt prijs uit op nationaal congres op TU/e

Vijf genomineerden voor Nationale Sport Innovatie Prijs

Een schaats met een flexibele ronding van het ijzer, die beter glijdt en zich tegelijkertijd toch beter laat sturen.

Een handig meetapparaat achter op de keu van poolspelers, dat hen bij de training helpt om nog rechter te stoten.

Een tijdsaanduiding van rode en groene ledlampjes op een korfbalpaal, die aangeeft hoeveel seconden de aanvallende partij reglementair nog heeft voor een schot.

Een sportvloer met ledverlichting die eenduidig de lijnen voor een bepaalde sport aangeeft, om daarmee verwarring te voorkomen.

Een aanpassing van de slee voor ijshockey voor mensen met een lichamelijke beperking aan het onderlichaam, zodat ze toch 'zo echt mogelijk' kunnen trainen op andere ondergrond dan ijs.

Dat zijn de vijf genomineerden voor de Nationale Sport Innovatie Prijs die op dinsdag 13 oktober om 17.20 uur wordt uitgereikt door Erica Terpstra, voorzitter van het NOC-NSF, tijdens het nationale congres Sport, Wetenschap en Technologie op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De winnaar ontvangt een geldbedrag van 5000 euro, ter beschikking gesteld door hoofdsponsor Lage Landen, een financiële dienstverlenener uit Eindhoven die sport en innovatie hoog in het vaandel heeft staan, en krijgt professionele ondersteuning en advies om het idee verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

De Nationale Sport Innovatie Prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar werd de prijs in de wacht gesleept door Boksschool Muscle-fit (Eindhoven) en Fontys Hogeschool met een bokswand uitgerust met sensoren en elektronica, die niet alleen de frequentie en de kracht van de stoten meet, maar ook de reactietijd en de conditie van de bokser. Mede door de prijs heeft het project veel aandacht getrokken in de internationale bokswereld. Zo overwegen de boksbond en de nationale sportorganisatie van Engeland het systeem in gebruik te nemen, zowel voor toepassing als voor onderzoek.

De jury met als voorzitter Jacob Fokkema, rector magnificus van de Technische Universiteit Delft, was verheugd over het aantal (39, tegen vorig jaar 29) en de kwaliteit van de inzendingen.

De prijs is een initiatief van stichting Sports and Technology te Eindhoven en InnoSportNL. Deze organisaties trachten vernieuwing binnen zowel de topsport als de breedtesport in Nederland aan te moedigen door samenwerking tussen de werelden van sport, kennis en bedrijfsleven te stimuleren.

Met datzelfde doel organiseren deze twee partners het nationaal congres Sport, Wetenschap en Technologie op de TU/e op dinsdag 13 oktober. Sprekers zijn onder andere Bart Zijlstra (directeur Sport, ministerie van VWS) en Maurits Hendriks en Kamiel Maase (resp. technisch directeur en coördinator wetenschappelijke ondersteuning topsport NOC-NSF).





http://nsip.nl