Gemeente Asten Buurtbemiddeling!

Vrijwilligers gezocht voor Buurtbemiddeling!

Buurtbemiddeling begint steeds meer een begrip te worden. In 2008 kwamen in Deurne bijna 60 aanmeldingen voor Buurtbemiddeling binnen.

Sinds 2009 is het project Buurtbemiddeling uitgebreid met Asten en Someren en tot op heden zijn in totaal bijna 75 aanmeldingen in behandeling genomen. Uiteraard slaagt niet elke poging tot bemiddeling. Soms zijn de meningen zo verdeeld of de hakken zo diep in het zand dat een oplossing er niet inzit. Maar in ongeveer 2/3e van de geschikte aanmeldingen lukt het Buurtbemiddeling om met partijen tot een oplossing te komen!

Hoe werkt buurtbemiddeling?

Buurtbemiddeling is gebaseerd op het bij elkaar brengen van twee partijen, de klager en degene die overlast veroorzaakt.. Bij elk conflict is het immers beter dat partijen zelf hun probleem oplossen dan dat een ander een oplossing oplegt. Zo is de kans kleiner dat een probleem zich later weer voordoet. Soms is er echter al zoveel gebeurd dat mensen er samen niet meer uitkomen, dan kan buurtbemiddeling helpen!

Allereerst is dan wel van belang dat de klacht geschikt is voor buurtbemiddeling, dit beoordeelt de coordinator. Is dat het geval dan gaan twee vrijwillige buurtbemiddelaars naar beide partijen om te horen wat er speelt. De volgende stap is dat de partijen, de buren, weer samen om tafel gaan onder begeleiding van de buurtbemiddelaars. De bemiddelaars bewaken het proces en zorgen voor het goed verlopen van de gesprekken. Door goed te luisteren en vragen te stellen, proberen zij de echte knelpunten te benoemen. Is het probleem eenmaal goed vastgelegd, dan kan er een oplossing uit de bus komen. Vaak stellen we partijen voor een streep te trekken en met een schone lei te beginnen. Rond blijven zingen in het verleden draagt niet bij aan een oplossing. En belangrijk: de bemiddelaars zijn onpartijdig en hebben een geheimhoudingsplicht.

Wie zijn de vrijwilligers van Buurtbemiddeling?

De vrijwilligers komen uit alle lagen van de gemeenschap. Belangrijk is dat je het prettig vindt om met mensen om te gaan, dat je goed kunt luisteren en vooral neutraal blijft. Je hoeft zelf niet met de oplossingen te komen. Op deze manier kun je een bijdrage leveren om de leefbaarheid in een buurt te verbeteren. In Deurne zijn nu, netals in Asten en Someren in totaal, 10 vrijwilligers opgeleid en actief in de drie gemeenten inzetbaar.

Opleiding en aanmelding

Uiteraard gaat een vrijwilliger niet zonder opleiding op pad. In de basisopleiding van twee dagen wordt uitgelegd hoe buurtbemiddeling werkt en wordt je voorbereid op wat je in de praktijk tegen kunt komen. Daarna ga je zelf met een collega een zaak in de praktijk uitvoeren. Ter afronding van de opleiding is er nog een terugkomavond waar je ervaringen vanuit de praktijk worden besproken. De opleiding wordt vervolgens afgesloten met een diploma. Verder zijn er minimaal vier keer per jaar bijeenkomsten voor alle vrijwilligers van Deurne, Asten en Someren om ervaringen uit te wisselen, voor bijscholing en om gewoon gezellig samen te zijn. Uiteraard is voor de vrijwilliger alles kosteloos.

De eerstvolgende basisopleiding is op 16 en 17 oktober 2009. Deze opleiding vindt plaats in Helmond in samenwerking met Buurtbemiddeling Helmond en Laarbeek. Heb je interesse, meld je dan aan! Wil je meer informatie, neem dan gerust vrijblijvend met ons contact op.

Voor informatie en aanmelding kunt u terecht bij:

Projectleider Deurne, Asten en Someren: Danielle van den Broek 06 2785 6865

Coördinator Deurne: Renny van den Heuvel 06 1125 4773

Of via E-mail: info@bemiddeling.nu

Ook is informatie over het project te vinden op de website van de gemeente Deurne, Asten en Someren en van woningbouwcorporatie Bergopwaarts@BOW.