Gemeente Castricum

Gratis energiebox voor huishoudens met laag inkomen

De gemeente Castricum gaat personen met een minimuminkomen gratis een energiebox en een energieadvies verstrekken. Ook andere inwoners kunnen â tegen kostprijs â van de diensten gebruikmaken. Met de actie is zowel het milieu gediend als de inwoner, doordat de energiekosten lager zullen uitvallen. De eerste energiebox (E-box) wordt begin oktober uitgereikt door wethouder Ber Hes en gemeenteraadslid Peter Verduin.

Â

Voor wie?

Met de energiebox (E-box) en het -advies wil de gemeente een impuls geven aan energiebesparing. Door lager energieverbruik zullen ook de energiekosten minder worden. Iedere inwoner heeft er belang bij om een energiebox aan te (kunnen) schaffen. Dat kan tegen kostprijs. Omdat de gemeente bijzondere aandacht heeft voor mensen met een laag inkomen, is besloten om aan deze doelgroep de energiebox gratis ter beschikking te stellen. Ruim honderd van de in totaal 150 mensen in deze doelgroep (met een inkomen van maximaal 120% van het minimuminkomen) hebben inmiddels al een aanvraag ingediend. Wie nog van het aanbod wil profiteren, kan zich aanmelden via de website of bellen met de Stichting Collusie, die het project voor de gemeente uitvoert (tel.
0800 2222200; gratis bereikbaar van ma. t/m do. van 10:00-16:00 uur).

Â

Wat zit erin?

De E-box bevat onder andere spaarlampen, stekkerdozen met aan- en uitschakelaar en een waterbegrenzer voor kraan/douchekop. De artikelen hebben een waarde van ⬠40,-. Met de artikelen en de tips die in een gratis boekje worden meegeleverd moet de jaarlijkse besparing op energiekosten kunnen oplopen tot circa ⬠100,-. Bovendien zal door deze actie de CO2-uitstoot verminderen. De box wordt thuis bezorgd.Â

Wie (ook) kiest voor een energieadvies (kostprijs ⬠100,-), krijgt thuis bezoek van een ervaren energieadviseur van Milieuzorg Noord-Kennemerland (MZNK), onderdeel van de Stichting Collusie. Hij bekijkt hoe in het huishouden energie kan worden bespaard. Denk aan onnodig gebruik van de standby-functie, het verantwoord ventileren in huis en tips voor minder waterverbruik. Naderhand wordt een gedetailleerd rapport toegestuurd met de besparingen in euroâs per advies.

Â

Initiatiefnemer

Het initiatief voor deze energieactie kwam van gemeenteraadslid Peter Verduin (PvdA). Hij zag de kans om de gemeentelijke aandacht voor duurzaamheid en voor steun aan mensen met een laag inkomen, in deze actie te combineren. De goede samenwerking tussen college en gemeenteraad wordt onderstreept door het feit dat wethouder Hes binnenkort samen met Verduin de eerste box gaat overhandigen. Â

Â

NB: de exacte inhoud van de E-box:


- 1 koelkast/vriezer thermometer


- 5-voudige contactdoos met lampje + schakelaar


- 1 Philips spaarlamp van 11 watt


- 1 Philips spaarlamp softtone van 11 watt


- 1 doorstroombegrenzer kraan/douche


- energiewaaier met 100 energiebesparende tips


- brochure âGezond en veilig wonenâ


- brochure "Het nieuwe rijden"


- een kaart voor het noteren van meterstanden.

Â